Ministrul Agriculturii, Petre Daea, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, secretarul de stat Tudor Buzatu și deputatul Eduard Popica au vizitat, astăzi, amenajarea Albița-Fălciu, pentru a vedea stadiul proiectului de reabilitarea a infrastructurii principale de irigații, lucrări demarate în urmă cu trei ani.

Ministrul Petre Daea a apreciat calitatea lucrărilor.

Acesta a purtat o serie de discuții cu președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, în vederea găsiriii unor soluții de preluare de către Ministerul Agriculturii a barajelor din judeţul Vaslui, în vederea îmbunătăţirii capacităţii de irigare a culturilor.

„Am vorbit cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, care mi-a spus că pe teritoriul Vasluiului sunt o serie întreagă de baraje care nu-şi îndeplinesc misiunea. Vreau să le văd pe toate astăzi. De altminteri, nu voi pleca din judeţul Vaslui până nu voi vedea toate aceste baraje, în aşa fel încât să pot promova în Guvern actul normativ pentru a putea fi preluate la Ministerul Agriculturii de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, să le introducem în programul naţional de reabilitare a sistemului de irigaţii, folosind, evident sumele cuvenite pe care le-am stabilit prin programul acesta de reabilitare şi extindere a sistemului de irigaţii. Să folosim metodele acestea care ne sunt la îndemână şi sunt posibile de pus în mişcare datorită reliefului şi aici avem această posibilitate”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La nivel de județ sunt opt baraje care încă nu sunt funcţionale şi ele ar putea să irige o suprafaţă de peste 3.000 de hectare.

„Aceste baraje ar da posibilitatea măririi capacității de irigare, acolo unde se poate efectiv face acest lucru, prin suplimentarea de agregate, care să dea posibilitatea înființării unor noi sisteme de irigare. Fermierii vasluieni au nevoie de aceste sisteme de irigare, județul Vaslui fiind cândva polul principal al agriculturii românești”, a conchis Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.