Centrul de Informare Europe Direct Vaslui, din cadrul Consiliului Județean Vaslui, derulează în perioada martie – mai 2024, o serie de 16 dezbateri cu titlul „Și EU votez”, cu scopul promovării alegerilor europene, dedicată tinerilor cu vârsta de peste 18 ani sau care la data votului pentru europarlamentare vor fi împlinit vârsta de 18 ani încadrați într-o formă de învățământ din Județul Vaslui.

Pe data de 9 iunie 2024 cetățenii români cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a decide cine le va reprezenta vocea în Parlamentul European, pentru următorii 5 ani. Parlamentul European este puterea legislativă a Uniunii Europene și singura instituție aleasă în mod direct de către cetățenii europeni. Alegerile europene au un impact direct asupra vieții fiecăruia dintre noi și acestea vor decide cum va acționa Europa în următorii ani pentru a răspunde preocupărilor noastre legate de locurile de muncă, de afaceri, securitate, migrație și schimbările climatice.

Campania are ca obiectiv informarea, motivarea și activarea tinerilor din Județul Vaslui în vederea ieșirii la vot în virtutea dreptului la liberă exprimare.

Dezbaterile vor avea un caracter imparțial, acestea axându-se exclusiv pe promovarea alegerilor europene. Focalizarea va fi pe tinerii cu vârsta de vot – first time voters, dar va urmări și impactarea cadrelor didactice din respectivele unități, cu scopul de a promova alegerile europarlamentare și materialele de informare oficiale ale UE disponibile pe platforme online și în format fizic.

Campania „Și EU votez” va cuprinde minim 16 întâlniri informative sub formă de dezbateri, cu participanți diferiți, elevi și cadre didactice de la colegiile, liceele teoretice și tehnologice din Județul Vaslui. Focalizarea va fi pe unitățile de învățământ cu cel mai mare număr de elevi dar și pe cele mai izolate unde informația este mai greu accesibilă. De asemenea, vom fi însoțiți în această campanie de voluntari, tineri din ONG-uri din județ care implicați în viața comunității vor fi factori motivaționali pentru promovarea informației, dar și stimularea participării la vot mai ales a celor care votează prima dată- first time voters.

Calendarul complet poate fi consultat pe website-ul nostru, www.europedirectvaslui.ro, iar pozele realizate în cadrul evenimentelor pot fi vizualizate pe contul de Facebook, https://www.facebook.com/EuropeDirectVaslui/ și Instagram @europedirectvaslui.  (C.D.)