Andrei Zaharia, în vârstă de 35 de ani, din municipiul Vaslui, a decedat la circa 48 de ore după ce a fost imunizat cu cea de-a doua doză a vaccinului de la Pfizer BioNTech. ”Evoluția cazului nu poate fi pusă în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19”, susține conducerea DSP Vaslui.

Tânărul  suferea de insuficienţă renală şi făcea de mai mulţi ani dializă. Membrii familiei susțin că Andrei s-a prezentat, vineri, la o şedinţă de dializă, după ce a făcut rapelul, iar în cursul serii s-a simţit rău. În cursul nopții, soția a sunat la 112, anunțând că Andrei este în stare de inconștiență. Medicii sosiți l-au resuscitat, apoi l-au transportat la Spitalul Județean Vaslui. Ulterior Andrei Zaharia a decedat.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui s-a autosesizat cu privire la acest caz și a emis următorul comunicat de presă:

”Persoana, în vârstă de 35 ani, a fost vaccinată la rapel, în data de 19.03.2021, cu vaccin de la Pfizer BioNTech la Centrul de Dializă Nefrocare Vaslui, cu echipă mobilă. În vederea administrării vaccinului, persoanei i s-a efectuat triajul, în urma acestuia fiind declarat apt pentru vaccinare.

După imunizare, persoana a fost monitorizată conform procedurilor, neprezentând reacții adverse asociate administrării vaccinului anti-COVID-19. După perioada de monitorizare, sub supravegherea personalului medical din centru, s-a efectuat ședința de dializă fără nicio simptomatologie prezentă. Pacientul a părăsit centrul de dializă fără a prezenta vreun simptom post-imunizare”, se arată în comunicatul de presă al DSP Vaslui

Pacientul este găsit de echipaj în stop cardiorespirator

Potrivit sursei citate, în data de 21.03.2021, prin S.N.U.A.U. 112 se solicită asistență medicală de urgență de către soția pacientului. Solicitarea a fost încadrată ca fiind cod roșu și s-a alocat un echipaj de terapie intensivă mobilă și în același timp a fost recomandată inițierea manevrelor de resuscitare de bază.

”Pacientul este găsit de echipaj în stop cardiorespirator și se încep manevrele de resuscitare, pacientul fiind transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui cu diagnosticul Stop cardiorespirator resuscitat reversibil. Ionograma recoltată evidențiază o hiperpotasemie 7mEq/litru, ceea ce a declanșat tulburarea de ritm care a dus la stopul cardiorespirator. Evoluția cazului nu poate fi pusă în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19. Precizăm totodată că pacientul prezenta multiple comorbidități, precum și faptul că nu au existat contraindicații de vaccinare concomitent cu ședința de dializă”, se arată în comunicatul de presă semnat de Mihaela Vlada, director executiv al DSP Vaslui. (C.D.)