Certificatul verde trebuie prezentat la intrarea în magazinele neesențiale, purtarea măștii de protecție este obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă, iar evenimentele private sunt interzise și se reintroduce carantina de noapte la nivel național. Acestea sunt doar câteva dintre restricțiile care au intrat în vigoare.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat luni Hotărârea numărul 94 privind stabilirea unor măsuri suplimentare, anunță Instituția Prefectului- Județul Vaslui. Potrivit CNSU, certificatul verde este obligatoriu pentru accesul în mall-uri. De asemenea, s-au stabilit noi excepții pentru intrarea în instituțiile publice, de exemplu, pensionarii care nu sunt vaccinați pot intra în instituții precum Poșta, pentru a-și ridica pensia.

Certificatul verde este un document care dovedește că am trecut prin boală în ultimele 180 de zile, că ne-am vaccinat sau că avem un test COVID negativ efectuat de o instituție autorizată. Totul se rezumă la un cod QR, care va putea fi scanat și va facilita astfel accesul. Certificatul poate fi descărcat de la adresa: certificat-covid.gov.ro.

Unde este necesar certificatul verde

Accesul în mall-uri va fi permis doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală, în baza certificatului verde. În magazinele alimentare și farmacii  va fi permis accesul şi persoenelor nevaccin ate, dar doar dacă magazinele alimentare și farmaciile se află în afara centrelor comerciale mari.

În cazul copiilor cu vârsta sub cea de la care este autorizată vaccinarea, aceştia pot intra în zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde numai dacă sunt însoţiţi de adulţi care sunt vaccinaţi.

În clădirile publice, instituții oficiale, este obligatorie prezentarea certificatului verde (care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea) pentru toţi cei care nu  lucrează în acea clădire. Măsura se aplică și în cazul clădirilor private în care se află peste 50 de persoane.

Accesul în sediile tribunalelor și parchetelor nu se face în baza certificatului verde deoarece noile restricții stabilite de autorități nu vizează activitatea acestora. Acolo unde este posibil, programul de lucru trebuie să se desfăşoare în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi.

Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din România, în următoarele 30 de zile.

Accesul la piscine, săli de fitness, săli de sport, săli de jocuri și locuri de joacă pentru copii se face pe baza certificatului verde.

Certificatul verde trebuie prezenta și în instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, fie că își desfășoară activitatea în spații închise sau deschise.

De asemenea, în restaurante, cafenele, cofetării, unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate este necesar pentru acces certificatul verde.

Masca de protecție este obligatorie peste tot

Masca de protecţie, purtată astfel încât să acopere nasul și gura,  redevine obligatorie peste tot în țară, în toate spaţiile publice, indiferent dacă sunt închise sau deschise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Această măsură are și excepții, care îi privesc pe copiii mici, preoți sau cei care fac sport:

  • copiii cu vârsta mai mică de cinci ani
  • persoanele care sunt singure în birou
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
  • reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
  • persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Carantină de noapte între orele 22:00 și 5:00

Circulaţia persoanelor nevaccinate și netrecute prin boală în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 22:00-05:00, este interzisă cu anumite excepţii (deplasare la/de la locul de muncă, urgențe medicale etc.) pentru care este nevoie de completarea unei declarații pe proprie răspundere.

Cei care circulă după ora 22:00 trebuie să poată prezenta certificatul verde (pe hârtie sau format electronic).

Toți agenţii economici (magazine, restaurante, săli de fitness etc) trebuie să închidă la ora 21:00.

Ce activități se interzic

  • Barurile, cluburile şi discotecile se închid.
  • Sunt interzise evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), concertele şi spectacolele cu public, precum și accesul spectatorilor la competiţiile sportive.
  • Activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.
  • Cinematografele, sălile de fitness sau locurile de joacă rămân deschise pentru cei cu certificat verde la 30% din capacitate. (C.D.)