Astăzi, 23 martie 2023, s-a semnat contractul de execuție a lucrării de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în comunele Muntenii de Sus, Tanacu, Văleni și Ferești. Investiația, a cărei valoare depășește 107,4 de milioane de lei, va fi realizată în cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vaslui.
În prezența președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a vicepreședintelui Ciprian Trifan și a primarilor din comunele Muntenii de Sus, Tanacu, Văleni și Ferești, conducerea SC Aquavas SA Vaslui a semnat contractul de execuție a lucrărilor de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în cele patru comune.
Obiectivul proiectului este îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vaslui, cu scopul îndeplinirii obligaţiilor de conformare prevăzute în Tratatul de Aderare al României la Uniunea Europeană, care presupun asigurarea alimentării cu apă potabilă de calitate în localităţile cu minim 50 de locuitori, precum şi colectarea și tratarea apelor uzate menajere, în aglomerari cu 2.000-10.000 locuitori echivalenți.
Muntenii de Sus
Valoarea investiției la Muntenii de Sus este de peste 27,4 milioane de lei. Alimentarea cu apă a localităților Muntenii de Sus si Satu Nou se va realiza din sistemul de distribuție al municipiului Vaslui care asigură apă potabilă cu o calitate care corespunde legislației în vigoare, prin intermediul unei conducte de aducțiune apă tratată cu lungimea totală de 21,23 km.
Rețeaua de distribuție a apei existentă în comuna Muntenii de Sus însumează o lungime de aproximativ 19,39 km și nu necesită investiții în cadrul proiectului. Pentru a transporta apa tratată prin conducta de aducțiune propusă din rețeaua de distribuție Vaslui la gospodăriile de apă existente GA1 Muntenii de Sus, GA2 Muntenii de Sus, se propun patru stații de pompare apă tratată.
În gospodăria de apă GA1 Muntenii de Sus se renunță la stația de tratare existentă și se propune o stație de clorinare cu capacitatea de 2,9 l/s pentru a acoperi întregul necesar al zonei de alimentare cu apă, echipată cu instalație de dozare hipoclorit de sodiu, amplasată în containerul existent.
În gospodăria de apă GA2 Muntenii de Sus (Satu Nou) se renunță la stația de tratare existentă și se propune o stație de clorinare cu capacitatea de 5,5 l/s pentru a acoperi întregul necesar al zonei de alimentare cu apă, echipată cu instalație de dozare hipoclorit de sodiu, amplasată în containerul existent.
Comuna Muntenii de Sus va avea rețea de canalizare.
Deoarece în comuna Muntenii de Sus nu există rețea de canalizare este necesară înființarea acesteia cu prevederea tuturor construcțiilor necesare: cămine de vizitare si cămine de racord la gospodăriile de pe traseu. Proiectarea și execuția stațiilor de pompare apă uzată și a conductelor de refulare aferente – având în vedere structura reliefului din zona extinderii rețelei de canalizare, au rezultat ca fiind necesare opt stații de pompare a apei uzate noi.
Tanacu
La Tanacu, investiția totală va fi de peste 12,5 milioane de lei. Zona de alimentare cu apă Tanacu are în componență localitățile Tanacu și Benești. Localitatea Benești nu dispune în prezent de un sistem centralizat de alimentare cu apă, în timp ce localitatea Tanacu deține un sistem de alimentare cu apă centralizat, realizat în două etape: a fost pus în funcțiune în1971 și extins în 2007.
Lucrările prevăzute în cadrul contractului vizează rețeaua de distribuție a apei în comuna Tanacu care însumează o lungime de aproximativ 18,4 km. Extinderea rețelei de distribuție a apei se va face cu 22.445 m, din care lungimea rețelei redimensionată este de 5,44 km și 567 branșamente noi, din care 196 branșamente sunt pe rețeaua redimensionată.
În gospodăria nouă de apă GA3 Tanacu se propune o stație de clorinare cu capacitatea de 4,92 l/s pentru a acoperi întregul necesar al zonei de alimentare cu apă, echipată cu instalație de dozare hipoclorit de sodiu.
Alte lucrări propuse în cadrul gospodăriei de apă GA3 Tanacu
- cămine debitmetru intrare/ieșire
- rețele în incinta,
- clădire birouri și magazie tip container
- împrejmuire, porți, drumuri în incintă, bazin vidanjabil, grup electrogen fix inclusiv platformă, lucrări electrice si SCADA.
Văleni
Zona de alimentare cu apă Văleni are în componență localitățile Văleni și Moara Domnească. Lucrările prevăzute în cadrul contractul cuprind:
- Extinderea rețelei de distribuție a apei. Pentru asigurarea gradului de conformare de 100%, este necesară extinderea rețelei de distribuție existente, cu 31.151 m și 1196 branșamente noi, cu prevederea tuturor construcțiilor necesare: cămine de vane, hidranți, branșamente.
- Proiectarea și execuția stațiilor de pompare din rețeaua de distribuție a apei. Pentru asigurarea presiunii necesare în rețeaua de distribuție sunt prevăzute trei stații de pompare; Acestea vor fi echipate cu instrumentație de măsură și tablou local preluare și transmitere a datelor referitoare la starea de funcționare și la parametrii caracteristici principali. Datele vor fi transmise prin sistem GPRS la dispecerul regional apă din cadrul Stației de tratare Delea, Vaslui.
- Pentru asigurarea debitului și a presiunii necesare consumatorilor sunt propuse mai multe stații de pompare pe rețelele de distribuție. Pentru a transporta apa tratată prin conducta de aducțiune propusă din rețeaua de distribuție Vaslui la gospodăriile de apă existente GA Văleni, va fi o stație de pompare
- În gospodăria de apă GA Văleni se renunță la stația de tratare existentă și se propune o stație de clorinare cu capacitatea de 9 l/s pentru a acoperi întregul necesar al zonei de alimentare cu apă, echipată cu instalație de dozare hipoclorit de sodiu, amplasată în containerul existent.
Ferești
La Ferești, valoarea investiției este de fix 10.965.298,09 LEI cu TVA. Lucrările prevăzute în cadrul contractului cuprind:
- Extinderea rețelei de alimentare cu apă cu 16.725 m și 667 branșamente noi. Pentru asigurarea debitului și a presiunii necesare consumatorilor este propusă o stație de pompare pe rețeaua de distribuție.
- În gospodăria nouă de apă GA Ferești se propune o stație de clorinare cu capacitatea de 4,4 l/s pentru a acoperi întregul necesar al zonei de alimentare cu apă, echipată cu instalație de dozare hipoclorit de sodiu.
Alte lucrări propuse în cadrul gospodăriei de apă GA Ferești – cămine debitmetru intrare/ieșire, rețele în incintă, clădire birouri și magazie tip container, împrejmuire, porți, drumuri în incintă, bazin vidanjabil, grup electrogen fix inclusiv platformă, lucrări electrice și SCADA.
”După o muncă de aproape cinci ani, pentru noi este un lucru foarte important obținerea acestei finanțări. Dincolo de finalul implementării acestei aplicații, extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, tot vom mai avea de lucru, fiindcă în cadrul acestui proiect facem rețele conforme, dar în localitățile noastre nu toate rețelele sunt conforme și pentru a fi preluate va trebuie să lucrăm și să sprijinim acele administrații publice locale pentru a conforma aducțiunile de apă existente și pentru extinderea canalizărilor.
Pasul cel important a fost făcut. Dacă am ajuns și la semnarea primelor contracte de execuție a lucrărilor din cadrul acestui proiect, asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun și sperăm că vor înțelege toate UAT-urile care e necesitatea acestor investiții, asigurând cofinanțarea, fiindcă nu sunt scutite de anumite contribuții. Vor trebui să facă niște eforturi financiare destul de mari. Doresc succes celor care vor fi în prima linie, mă refer la administrațiile locale și executanți”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, în cadrul unei conferințe de presă
Proiectul se va derula pe parcursul a 56 de luni, dintre care 20 de luni pentru execuţia propriu-zisă a lucrărilor şi 36 de luni, perioadă de notificare a defectelor. (Cristian DIma)