În perioada Sărbătorilor de Paște, locuitorii județului Vaslui pot beneficia de asistență medicală de urgență prespitalicească și spitalicească asigurată prin centre de permanență, serviciul de ambulanță, unitățile de primiri urgențe/camere de gardă din cadrul spitalelor.
Consultațiile în centrele de permanentă se acordă de către medicii de familie în afara programului de lucru din cabinetul individual, între orele 15.00 – 8.00 și 24 h în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale.
În județul Vaslui funcționează 12 Centre de Permanență, nouă organizate în mediul rural și trei în mediul urban:
- Centrul de permanență Codăești – zone arondate: Codăești, Tăcuta, Dănești, MicleștișiFerești;
- Centrul de permanență Ivănești – zone arondate: Ivănești, Pungești, GârcenișiPoienești;
- Centrul de permanență Vutcani – zone arondate: Vutcani, Găgești, Dodești, RoșieștișiViișoara;
- Centrul de permanență Puiești – zone arondate: Puiești, Voinești, Gherghești, Pogana și Iana;
- Centrul de permanență Cozmești – zone arondate: Cozmești, Delești, OșeștișiBâlteni;
- Centrul de permanență Duda-Epureni – zone arondate: Duda-Epureni, Arsura șiDrânceni;
- Centrul de permanență Oltenești – zone arondate: Albești, Oltenești, CrețeștișiTătărani;
- Centrul de permanență Huși – zone arondate: municipiul Hușiși zonele limitrofe;
- Centrul de permanență Tutova – zone arondate: Tutova, Pochidia, PogoneștișiIvești;
- Centrul de permanență Dragomirești – zone arondate: Dragomirești, Pungești (sat Stejaru și sat Bleșca) și Voinești (sat Avrămești și sat Uricani);
- Centrul de permanență Bârlad – zone arondate: municipiul Bârlad și zonele limitrofe municipiului Bârlad;
- Centrul de permanență Negrești – zonele arondate: orașul Negrești și comunele Todirești, Băcești, Rafaila, Rebricea și Vulturești.
Serviciul Județean de Ambulanță poate fi solicitat gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, la numărul unic pentru apeluri de urgenta 112.
Structurile de primiri urgențe (UPU/ camera de gardă) din cadrul Spitalului Județean de Urgenta Vaslui și Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Huși au activitate permanentă, în conformitate cu planificarea medicilor în cadrul turelor de gardă.
În această perioadă, farmaciile cu program orar între orele 20:00 și 08:00 vor fi următoarele:
- Vaslui:
– 01.05 LAVIRA TRANSPORT SRL VASLUI, str.Ing. Badea Romeo (Zona Prefectură)
– 02.05 LAVIRA TRANSPORT SRL VASLUI, str. Ștefan cel Mare, nr. 280 A (zona Spital Județean)
– 03.05 LAVIRA TRANSPORT S.R.L. VASLUI, str. Nicolae Iorga, bl. 111 (zona Piața Vidin)
- Bârlad:
– 01.05-03.05 ROPHARMA SA Bârlad , str.Victoriei, nr.1 (zona Primărie)
De asemenea, reamintim populației că vaccinarea anti-COVID-19 se desfășoară în centrele de vaccinare și în perioada Sărbătorilor Pascale.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii din Sănătate.
Direcția de Sănătate Publică Vaslui face o serie de recomandări pentru populație privind consumul de alimente în perioada Sărbătorilor Pascale.
Produsele alimentare (carne de miel și preparate, ouă, lactate și brânzeturi, produse de patiserie și cofetărie), și nu doar acestea, trebuie să fie achiziționate numai de la comercianți autorizați, care pot certifica controlul sanitar al produselor.
Comercializarea produselor alimentare este permisă numai în spatii amenajate corespunzător, autorizate sanitar, dotate cu spatii frigorifice pentru produsele perisabile (ouă, brânzeturi și lactate, carne și preparate din carne, produse de cofetărie).
În momentul achiziționării produselor alimentare, trebuie să se verifice aspectul organoleptic, în cazul celor ambalate – prezenta etichetelor cu elemente de identificare a producătorului, ambalatorului, ingredientele, termenul de valabilitate.
Ouăle trebuie să aibă coaja și membrana normale, intacte și curate, termenul de valabilitate trebuie să fie ștampilat pe coajă; în cazul ouălor ambalate, termenul de valabilitate trebuie sa fie marcat pe ambalaj. Ouăle se păstrează până la desfacere sau consum în locuri curate, uscate, la temperaturi între 0°C și +14°C, ferite de razele solare directe.
Recomandăm populației să aibă un comportament alimentar echilibrat și să consume cu moderație alimente grase, carne de miel sau alcool.
Atragem atenția în special persoanelor care au ținut post înaintea Sărbătorilor Pascale, pentru a fi atente la trecerea la alimentația pe bază de carne bogată în grăsimi, care poate cauza de cele mai multe ori probleme digestive. O astfel de alimentație ar trebui evitată și de persoanele care suferă de afecțiuni digestive, afecțiuni hepatice sau pancreatice.
Pacienții cu diabet zaharat nu trebuie să întrerupă tratamentul indicat de medicul curant, iar pacienții cu afecțiuni cardio-vasculare ar trebui sa ocolească alimentele sărate și pe cele bogate în grăsimi.
Recomandăm în continuare populației să evite automedicația, iar la primele semne de boală să se adreseze medicului pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice.
Totodată, în contextul pandemic actual, Direcția de Sănătate Publică Vaslui face apel la populație să evite zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, zone de trafic intens, zone de recreere;
- să purtați mască și să păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți;
- să evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19);
De asemenea, vă recomandăm să respectați cu strictețe regulile de igienă personală, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați.
- Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
- Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
- Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
- Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
- Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
- Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
- Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
- NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
- NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.