Criza sanitară a lovit economia șubredă a județului Vaslui. Peste 1.000 de angajatori și-au suspendat activitatea și au trimis în șomaj tehnic mii de muncitori. Cele mai afectate sectoare, fiind industria ușoară, comerțul, transporturile, barurile și restaurantele.

La începutul lui aprilie, în județul Vaslui, lucrau 56.788 de salariați, iar 8.664 dintre aceștia au fost trimiși în șomaj tehnic.

”Pentru luna aprilie au solicitat somaj tehnic 1.419 agenti economici din judetul Vaslui pentru un numar de 8.664 salariati. Cererile aferente lunii aprilie s-au depus până la data de 31.05.2020. Pentru somajul tehnic aferent lunii mai 2020 cererile se depun electronic până la data 30.06.2020”, a precizat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui.

Guvernul oferă un sprijin de stat celor care au intrat în șomaj tehnic, acoperind 75%  din salariul de încadrare, dar nu mai mult de 75% din valoarea salariului mediu brut pe țară.

În județul Vaslui cei mai muți dintre cei trimiși în șomaj tehnic aveau salariul minim pe economie. În consecință, aceștia au primit doar 8-900 de lei. Un calcul simplu arată că Ministerul Muncii a plătit pentru aceștia mai puțin de 7,8 milioane de lei sub formă de indemnizație de șomaj.

Perioada de acordare a șomajului tehnic este până la 1 iunie, cu posibilitatea prelungirii și după această dată pentru domeniile în care restricțiile se vor menține.(G.M.)