Vaccinarea împotriva COVID-19, în județul Vaslui, a început ieri, 4 ianuarie 2021. În primele trei zile vor fi vaccinate 400 de persoane.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei,  pentru a scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID.

Conform strategiei privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România se va dezvolta un modul dedicat vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul Registrului Electronic Național de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronică referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.

Conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19, în România vaccinarea este voluntară, neobligatorie şi gratuită.

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații:

  • numele și prenumele persoanei vaccinate
  • data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI,
  • date despre vaccin:

–  doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării)

– doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării)

  • date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator)
  • semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.

Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat.

”O persoană nevaccinată se poate infecta cu virusul SARS-CoV-2 și-l poate transmite celor cu care intră în contact. Contacții vaccinați (vaccin Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană) ai persoanei nevaccinate sunt protejați față de de dezvoltarea bolii Covid-19 – chiar dacă virusul ar putea ajunge în căile respiratorii, transmis de la un purtător, nu va produce efecte, fiind inactivat de anticorpii protectori dezvoltați după vaccinare”, a spus Mihaela Vlada, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Vaccinarea se va realiza în III etape

Conform Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea se va realiza în III etape, respectând grupele populaționale:

  • Pentru etapa I va fi vaccinat personalul medico-sanitar şi personalul care deserveşte activităţi critice.
  • În etapa a II-a va avea loc vaccinarea populaţiei cu risc ridicat – vârstnici şi persoane cu boli cronice.
  • Etapa a III-a este destinată vaccinării populaţiei generale.

Administrarea unui vaccin împotriva COVID-19 reprezintă unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alături de celelalte instrumente: respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică).

În judetul Vaslui, activităţile de comunicare şi educare vor fi asigurate de Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii prin: informarea populaţiei cu privire la necesitatea vaccinării ȋn contextul pandemiei   Covid   19   şi   difuzarea   de   informaţii   pentru   populaţia   generală   prin   reţelele   de socializare.

Pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare anti-COVID-19, Direcția de Sănătate Publică Vaslui informează populația că la nivelul judeţului Vaslui, campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în data de 04.01.2021, iar programarea zilei în care doriţi să fiți vaccinaţi o veţi efectua accesând Platforma naţională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 pe pagina web –  https://vaccinare-covid.gov.ro/harta/.

Centrele pentru etapa I, în care se va desfaşura vaccinarea la nivelul județului Vaslui, sunt următoarele:

  1. AMBULATORIUL DE SPECIALITATE DIN CADRUL SPITALULUI JUDEŢEAN DE URGENŢĂ VASLUI (din strada M. Kogălniceanu nr. 35 )-1 cabinet;
  2. AMBULATORIUL DE SPECIALITATE DIN CADRUL SPITALULUI MUNICIPAL DE URGENŢĂ „ELENA BELDIMAN” BÂRLAD – 1 cabinet -doar personalul medico-sanitar şi auxiliar al spitalului;
  3. AMBULATORIUL DE SPECIALITATE DIN CADRUL SPITALULUI MUNICIPAL ”DIMITRIE CASTROIAN” HUŞI- 1 cabinet;
  4. SPITALUL DE PSIHIATRIE MURGENI – 1 cabinet;

5. CENTRUL DE REVITALIZARE CORPORALĂ ŞI LOISIR BÂRLAD– 1 cabinet.

Pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, altul decât cel al Spitalului Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad, vaccinarea se va efectua în CENTRUL DE REVITALIZARE CORPORALĂ ŞI LOISIR BÂRLAD, Strada 1 Decembrie nr. 16.

Programări, respectiv vaccănări anti-COVID-19 pe centre și zile:

Nr. crt. Centrul de vaccinare 04.01.2021

 

05.01.2021 06.01.2021 TOTAL PERSOANE PROGRAMATE

PT. PER. 04-06.01.2021

Nr. persoane programate pentru vaccinare Nr. persoane vaccinate până la ora 12:00 Nr. persoane programate pentru vaccinare Nr. persoane programate pentru vaccinare
1 Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui 28 28 41 35 104
2 Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad 50 28 60 44 154
3 Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Municipal ”Dimitrie Castroian” Huși 33 25 31 30 94
4 Spitalul de Psihiatrie Murgeni 13 3 5 4 22
5 Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir Bârlad 12 10 6 8 26
  TOTAL 136 94 143 121 400