Pietrele la rinichi vor fi sparte la Spitalul Județean de Urgență Vaslui după modernizarea serviciului de urologie. În curând, vor fi achiziționate: un set rezectoscop mono și bipolar, un set cistoscop, un set uretronom, un ureterorenoscop, un litotritor, un nefroscop și accesoriile celor enumerate. Banii, pentru achiziționarea acestor echipamente, provin din bugetul local al municipiului Vaslui.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui a solicitat, Primăriei Vaslui, sprijin financiar pentru dotarea secției de urologie.

”Specialitatea urologie în momentul de față este limitată în dotări în rezolvarea cazurilor de urologie. Deși există multe solicitări de adresare către serviciul de urologie vasluian, capacitatea de vindecare a cazurilor este redusă. Această limitare este din cauza dotărilor care sunt insuficiente nevoilor actuale. În momentul de față putem aborda doar tractul urinar inferior, dar și aici sunt necesare dotări suplimentare. Sunt multe intervenții chirurgicale de efectuat, pentru care există de obicei un timp lung de așteptare. Ne sunt foarte necesare dotările suplimentare: camera dedicată urologiei HD fără de care nu se poate folosi turnul de chirurgie minim invazivă în urologie. Ne sunt necesare dotări suplimentare de instrumentar medical (un set rezectoscop mono și bipolar, un set cistoscop, un set uretrotom), cele vechi fiind uzate, iar numărul lor insuficient”, precizează conducerea SJU Vaslui, în nota de fundamentare privind finanțarea achiziției de echipamente medicale, trimisă Primăriei Vaslui.

Vasluienii sunt trimiși în alte județe pentru litrotriție (procedeu de spargere a pietrelor)

Foarte mulți pacienți din municipiul Vaslui, dar și din zonele învecinate aparținând județului nostru, care au suferințe ale ureterului sau rinichiului (de exemplu litiază renală și litiază ureterală) nu pot fi rezolvați în SJU Vaslui. Din acest motiv toți se îndreaptă spre alte servicii de urologie din Iași, Cluj sau București. Marea majoritate se îndreaptă spre Iași, la Spitalul Parhon pentru că este singurul din județul Iași care rezolvă aceste situații.

Potrivit sursei citate, ”Adresabilitatea Spitalului Parhon este foarte mare, el acoperind toate județele învecinate județului Iași și din acest motiv este foarte aglomerat. Această aglomerație excesivă duce la mari dificultăți în accesul pacienților la serviciile necesare și la timpi foarte lungi de așteptare, uneori chiar peste trei luni. Se dorește achiziționarea unor echipamente care ar permite pacienților să se opereze la SJU Vaslui, evitându-se deplasarea în alte județe, programările necesitând astfel timp mai scurt și costuri mai reduse pentru pacienți”

Autoritățile locale au decis să acorde 400.000 de lei, pentru achiziționarea de echipamente urologice

Proiectul de hotărâre privind alocarea sumei de 400.000 de lei Spitalului Județean de Urgență Vaslui în vederea achiziționării de echipamente urologice, va fi supus aprobării Consiliului Local Vaslui, în ședința din 28 mai.

Potrivit legilor în vigoare, autoritățile administrației publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale furnizorilor de servicii medicale, aflați în subordinea altor autorități ale administrației publice locale, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele proprii.

Cu acești bani vor fi achiziționate următoarele echipamente medicale: un set rezectoscop mono și bipolar, un set cistoscop, un set uretronom, un ureterorenoscop, un litotritor, un nefroscop și accesoriile celor enumerate. (G.M)