Pentru a reduce riscurile de contaminare a personalului medical cu noul coronavirus, a fost achiziționat un performant dispozitiv de dezinfecție. Acesta poartă denumirea de Robot de Dezinfecție „Hyperlight” și a fost achiziționat pentru Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad.

Robotul utilizează becuri ce emit radiații ultraviolete. Prin acțiunea acestora micro-organismele patogene sunt omorâte în maximum 15 minute.

Hyperlight poate dezinfecta toate suprafețele critice întâlnite în mediul spitalicesc. Vor fi dezinfectate marginile și panourile paturilor, monitoarele de funcții vitale, ventilatoarele mecanice, injectomatele, infuzomatele și suporturile pentru perfuzii. De asemenea vor fi dezinfectate întrerupătoarele electrice prizele, mânerele de la uși, geamuri și orice altă suprafață a oricarui obiect ce intră în contact cu bolnavul.

La nivel național, aparate similare mai există doar în 12 spitale mari. Robotul este folosit intensiv de state precum China (50 de unități), Spania, Portugalia, Taiwan, Filipine sau Danemarca.

„Eforturile nostre sunt îndreptate, evident, și spre eliminarea tuturor riscurilor de infectare a personalului medical, aflat în prima linie în această perioadă grea.  Acest robot inteligent distruge efectiv orice infecție care ar putea afecta sănătatea oamenilor, plecând de la noul coronavirus și ajungând să elimine în totalitate riscul ca cineva să plece din spital cu alte infecții. Valoarea dispozitivului este de 270.000 lei. Achiziția fost posibilă cu sprijinul membrilor Consiliului Local Municipal Bârlad, care au votat favorabil propunerea de a dota spitalul nostru cu un astfel de aparat”, a declarat Dumitru Boroș, primarul municipiului Bârlad.(N.D.)

Citește și   Medicii din Bârlad: „Avem nevoie de voi ca să putem ajuta”