Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare se celebrează anual în a doua sâmbătă din lunile mai și octombrie.
Inițiată în 2006, ziua mondială a păsărilor migratoare, are scopul de a atrage atenția asupra conservării acestora și a habitatului lor.
”La nivelul judeţului Vaslui sunt inventariate 120 de specii de păsări protejate, din care 82 sunt specii migratoare menţionate în Convenţia de la Bonn”, informează reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui.
Lunca Prutului şi cea a Bârladului reprezintă importante culoare de migraţie a acestor păsări.
Zonele din judeţul Vaslui declarate situri Natura 2000 pentru protecţia păsărilor sunt: Pădurea Micleşti, Horga-Zorleni, Mâţa-Cârja-Rădeanu, Lacurile din jurul Mascurei, Mânjeşti, Râul Bârlad între Zorleni şi Gura Gârbăvoţului, Râul Prut şi Valea Elanului.
”Păsările Conectează Lumea noastră”
În acest an tema Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare este „Păsările Conectează Lumea noastră”. Tema a fost aleasă pentru a evidenția importanța conservării și restabilirii conectivității ecologice și a integrității ecosistemelor care susțin mișcările naturale ale păsărilor migratoare și care sunt esențiale pentru supraviețuirea lor și bunăstare.
Cu un milion de specii care se confruntă cu riscul de dispariție în generația noastră, conectivitatea a devenit un subiect central pentru biodiversitate și durabilitate. Speciile migratoare se deplasează pe glob, alergând, înotând sau în cazul păsărilor care zboară, conectând țări, oameni și continente prin rutele de migrație.
Această migrație poate fi realizată doar atunci când păsările sunt capabile să acceseze diferitele site-uri și habitate pe care se bazează pe căile lor. Aceste căi transcend frontierele naționale, planurile naționale și prioritățile de conservare ale oricărei țări.
Habitatele sunt cruciale pentru supraviețuirea păsărilor migratoare
Căile de acces utilizate de păsările migratoare conectează diferite habitate. Adesea, aceste trasee de zbor pe distanțe lungi traversează deșerturile și mările deschise. Habitate adecvate pentru iernare, ca oprire, amenajare și reproducere sunt cruciale pentru supraviețuirea acestor păsări.
Pierderea sau degradarea unui loc de oprire critică pentru păsările migratoare poate avea un efect devastator asupra șanselor de supraviețuire. Mai grav, poate duce la o defragmentare care poate avea un efect devastator asupra populațiilor.
Alte amenințări, cum ar fi otrăvirea, utilizarea nesustenabilă, coliziunile cu obiecte create de om și schimbările climatice au un impact negativ asupra păsărilor migratoare din întreaga lume.
Prin urmare, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2020 va ajuta la sensibilizarea importanței conectivității ecologice pentru păsările migratoare. Totodată va completa eforturile Convenției privind speciile migratoare de a promova conectivitatea și funcționalitatea ecologică, cooperarea internațională și conservarea speciilor migratoare în cadrul biodiversității post-2020.
Păsările migratoare au nevoie de o rețea de habitate intacte de-a lungul întregii rute de migrație pentru a supraviețui.
Existența coridoarelor de habitat transfrontaliere protejate ar fi de mare beneficiu pentru păsările migratoare și alte animale sălbatice migratoare, în special la scara peisajului. (N.D.)