Cu ocazia împlinirii a 100 de ani, sublocotentul (rtg) Gheorghe Marin a fost vizitat, ieri, de președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, vicepreședintele CJ, Vasile Mariciuc, de reprezentanți ai Primăriei Gherghești, ai Centrului Militar Județean Vaslui și ai Asociației Veteranilor de Război Vaslui.

Întâlnirea cu venerabilul veteran a avut loc în curtea locuinței sale, iar cei prezenți au asistat la o lecție de istorie, prin rememorarea momentelor petrecute de acesta pe frontul de Vest în timpul celui de-al doilea război mondial.

Veteranul de război Gheorghe Marin a împlinit 100 de ani (2)

”Din păcate, asemenea momente sunt tot mai rare, iar veteranii noștri se duc la cele veșnice unul după altul. Ar trebui ca la astfel de evenimente să participe și cei mai tineri, fiindcă veteranii sunt mărturii vii a ceea ce a însemnat cea de-a doua conflagrație mondială. Domnul Gheorghe Marin ne învaţă că datoria noastră morală este aceea de a cinsti memoria înaintaşilor care au plătit cel mai scump preţ, acela al vieţii, şi al celor care au trăit în condiţii dificile, de război, departe de cei dragi, însă cu demnitate de român”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Veteranul de război Gheorghe Marin a împlinit 100 de ani (3)

Veteranul Gheorghe Marin a fost jandarm, în momentul când a fost trimis pe frontul de Vest. El a făcut parte din Regimentul 35 Infanterie, fiind repartizat la pușca mitralieră, ajungând până la Carei, unde s-au dat cele mai crâncene lupte pentru eliberarea ultimei palme de pământ românesc, fiind rănit la un picior. După război s-a întors la Gherghești, unde și-a întemeiat o familie, având doi copii și mai mulți nepoți și strănepoți. (N.D.)