În județul Vaslui, numărul persoanelor izolate la domiciliu crește de la o zi la alta. Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, la data curentă sunt 2.454 de persoane izolate la domiciliu, cu 810 mai multe față de acum cinci zile, când erau 1644. Dintre acestea, 329 de persoane au fost izolate la domiciliu în ultimele 24 de ore.
Numărul persoanelor carantinate a ajuns la 93, dintre care 44 de persoane au intrat în carantină în ultimele 24 de ore. În același timp, au ieșit din izolarea la domiciliu 43 de persoane.

În ultimele cinci zile, reprezentanții DSP Vaslui nu au aplicat nicio amendă, semn că vasluienii respectă regimul de autoizolare.

Care este diferența dintre carantină și autoizolarea la domiciliu?

Carantina

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).
– Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispozitie de autoritatea locala, în colaborare cu DSP.

Autoizolarea

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:
– au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
– au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome si care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
– au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
– membrii de familie ai unei persoane care se încadreaza în una dintre situatiile de mai sus

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatică/confirmată.

În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către direcția de sănătate publică.

Dacă sunteți în străinătate și doriți să aflați informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID -19, puteți apela numărul de telefon: + 021.320.20.20, din orice rețea, cu tarif normal, disponibil la orice oră. Linia telefonică este deschisă strict informării cetățenilor din afară țării  și nu este un număr de urgență. (F.R.)