Duminică, 24 ianuarie, se va desfășura Conferința științifică ”Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859”. Evenimentul va avea loc în Sala Multimedia a muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. 

Desăvârșirea statului național român modern a parcurs un drum anevoios și lung, în care s-au împletit sacrificiile de vieți umane cu o intensă activitate politică și diplomatică. Primul pas, pe acest drum, a fost realizat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când întreaga Europă era cuprinsă de un curent al determinării naționale. În acest context, în anul 1859 este realizată Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a unionistului Alexandru Ioan Cuza în fruntea Principatelor Moldova și Țara Românească, la 5 și 24 ianuarie.

Pentru a marca acest eveniment important pentru afirmarea noastră ca stat modern, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – alături de Consiliul Județean Vaslui –organizează Conferința științifică „UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 24 IANUARIE 1859”.

Evenimentul va avea loc duminică, 24 ianuarie 2021, începând cu orele 13, în Sala Multimedia a muzeului și va fi transmis online pe pagina de Facebook a instituției.

În cadrul acestei conferințe prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie ”A. D. Xenopol” Iași, va prezenta o comunicare cu tema ”Unirea Principatelor Române – moment fondator al statului național român modern”. Comunicarea va fi completată de discuții între participanții la conferință.

Organizatorii acestei manifestări științifice sunt:

  • Prof. dr. RAMONA MARIA MOCANU – director al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare”Vaslui
  • Dr. LAURENȚIU CHIRIAC – muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”Vaslui
  • ALBERT GABRIEL GRECU– muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”Vaslui
  • Dr. CIPRIAN CĂTĂLIN LAZANU –muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui