Bârlădenii care locuiesc pe strada Vasile Pârvan, în zona așa numită ghetoul bârlădean, sunt terorizați de o gașcă de indivizi care consumă  bauturi alcoolice de dimineața până noaptea târziu, fac raliuri, ascultă muzica la maximum și vorbesc urât oricărei persoane care trece prin fața lor. Oamenii din zonă se plâng că nu se pot odihni noaptea: ”Copiii, bătrânii, noi cei care muncim și ne trezim dimineata la cinci pentru a ne putea întretine, nu avem dreptul de a ne odihni. Ne este luat de ei de cei care stau noaptea și dorm ziua, de cei care nu muncesc, dar totuși au bani de băutură (bineînteles din diferite activități nelegale)”. Localnicii au cerut sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui.

Localnicii din zona ghetoului bârlădean au depus, astăzi, o petiție la Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, disperați fiind de mijloacele de intimidare folosite de mai mulți indivizi certați cu legea.

Redăm integral petiția localnicilor transmisă poliției și presei:

”Sunt un cetățean al județului Vaslui care locuiește în municipiul Bârlad, strada Vasile Parvan în zona așa numită Ghetou. Vorbesc în numele meu, în numele vecinilor mei  și în numele tuturor celor care locuiesc în această zonă.

De ani de zile de când locuiesc în această zona atât eu cât și ceilalți locuitori ai acestei zone sau cartier mai bine zis ne-am confruntat cu diferite probleme cauzate de locuitorii de etnie romă care locuiau în blocul G1  sau mai bine zis în ghetoul bârlădean. Dar pe ei i-au mutat și noi toți cetățenii și locuitorii străzii Vasile Pârvan ne gândeam că am scăpat, că va fi liniște și copiii noștri vor putea să se joace afară liber fără frica acestor cetateni romi sau a copiilor lor și noaptea ne vom putea odihni liniștiți pentru ziua urmatoare de muncă .

”O gașcă de indivizi care ne deranjează liniștea și atentează la siguranța noastră”

Dar din păcate nu a fost asa, cei care s-au mutat din ghetou în blocurile alăturate sau o parte din cei care deja locuiau pe aici au făcut în asa fel să credem că nu locuitorii ghetoului erau problema. Problema o reprezentă cu totul alți indivizi, unii dintre ei foarte cunoscuți de poliție fiind infractori renumiti sau în curs de devenire.

De câțiva ani ne confruntăm cu o gașcă de indivizi care ne deranjează liniștea și atentează la siguranța noastră. De multe ori s-au scris în presă articole referitoare la acest aspect, s-au relatat chiar fapte antisociale din ghetoul bârlădean cum ar fi trafic de etnobotanice sau furturi care s-au și dovedit mai tarziu prin arestarea celebrului grup Radu Toma Ionut care cuprindea membri în proportie de 80 % din zona Casa Sturdza. Ei iaca dupa trei ani marea majoritate dintre ei s-au eliberat. Au revenit la locul de bastină și îi vedem împreună atât noaptea cât și ziua în ghetoul bârlădean.

”Amenzile nu și le plătesc, frică de politie nu au”

De la începutul pandemiei cei de care vorbim și care ne deranjează zi și noapte, nu au ținut cont de regulile impuse de starea de urgență și s-au comportat la fel stând în fața magazinului Zamora, pe lângă pompa de apă de langă Casa Sturdza, prin fata blocului D3, a blocului C1 etc…. consumând bauturi alcoolice de dimineața până  noaptea târziu, indiferent că agenții de politie care patrulau în zona le-au aplicat nenumar[te amenzi, (ga;ca fiind aceeași).

Chiar dacă au fost făcute nenumărate apeluri la Politia Bârlad (la tel. 0235412020 se evita apelarea numărului unic de urgență 112 datorită pandemiei de COVID-19 ) cât și la Politia Locală, acești indivizi au continuat atât pe timpul stării de urgență și mai ales acum când nu mai au nicio reținere să facă ce vor. Amenzile nu și le plătesc, frică de politie nu au. Majoritatea agenților de poliție îi cunosc și știu situația din zonă, dar poate le e frică și lor să acționeze mai cu autoritate.

”Nici să ieșim din scară nu avem curaj”

Vă întrebați de ce nu se fac plângeri nominale ? Pai vă explic eu de ce: de frică ! Și nouă ne e frică de ei. Au fost primite foarte multe amenințări din partea lor de nici să ieșim din scară nu avem curaj (ex. blocul D3) pentru că ieșirea din scară este ocupată de acești bețivi, drogati fară ocupație. Nu putem să lăsăm copiii să se ducă la magazinul Zamora  pentru că ei stau pe marginea gardului muzeului Sturdza mâncând semințe, bând bere și vorbind porcos la adresa oricărei persoane care trece prin fața lor.

Nu putem lua un bidon de apă pentru că stau și consumă  bauturi alcoolice, stând la pompa de lângă magazinul Zamora cu picioarele pe bancă. În fața intrării în ghetoul bârlădean și până la blocul C1, se pot auzi noaptea zgomote de mașini ambalate la maxim, muzica dată tare, gălăgie și chiar uneori gratare făcute în ciuda autoritatilor.

”Ascultă muzica la maxim până la apariția politiei, când o fac pe mielușeii”

Noaptea e jale cu « J « mare . Stau adunați în fața scării cu băuturi, joacă fotbal la 12 noaptea. Fac raliuri cu mașinile care din fericire nu prea au tobe, cu motoretele fără a deține permis de conducere. Ascultă muzica la maxim până la apariția politiei, când o fac pe mielușeii.  Deja s-au învățat și unul dintre ei stă la pândă și când apare vreun echipaj mobil se dă alarma.

Cam asta e viața în cartierul nostru. Degeaba sunăm,  degeaba vine poliția municipală sau locală, situatia nu se schimbă. În fiecare an a fost la fel. Până nu s-a întâmplat ceva sau nu s-a scris în presă ca se se facă mai multe patrulări și legitimări, nu s-au liniștit. Copiii, bătrânii, noi cei care muncim și ne trezim dimineata la cinci pentru a ne putea întretine, nu avem dreptul de a ne odihni. Ne este luat de ei de cei care stau noaptea și dorm ziua, de cei care nu muncesc, dar totuși au bani de băutura (binenteles din diferite activități nelegale).

Injurii pe față și amenințări

De ce să facem o plângere la poliție ?  Să stea într-un anumit dosar și după o anumită  perioadă să fim chemați fata în fata cu ei ? Vă dați seama de urmări ? Geamuri sparte la mașini, cauciucuri tăiate cum s-a și întamplat de nenumarate ori, mașini zgâriate, injurii pe față și amenințări. Ce poți să le faci ? Nimic dar cred ca cu implicarea dumneavoastra se pot rezolva o parte din aceste probleme , stiu și sunt conștient că sunt altele poate mai importante,  dar oricând se poate agrava situația .

Cunoscând regulile de validare a unei petitii nu mă voi semna, din motive lesne de înteles. De frica repercusiunilor care vor urma. Această petitie fiind un strigat de ajutor către dumneavoastră.

Odată cu trimiterea către dumneavoastră o voi trimite și către presă pentru a obține, sperăm, un ajutor și din partea lor. Va multumim pentru intelegere !

În numele,

Locuitorilor străzii Vasile Parvan : bloc. C1 , bloc B1 , bloc D3, bloc D4, bloc I1,bloc D2