Peste 300 de persoane, care nu purtau mască de protecție pe stradă sau în locurile aglomerate, au fost prinse și amendate de polițiști. Alte 27 de persoane care au ieșit la plimbare noaptea au fost depistate ușor de oemenii legii. Valoarea totală amenzilor depășește 40.000 de lei.

Peste 200 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au acționat, miercuri, la nivel județean, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în contextul pandemiei Covid-19.

Au fost derulate 17 de misiuni specifice și acțiuni punctuale, în sistem integrat. Au fost vizate în mod special zonele aglomerate, centrele comerciale, piețele, târgurile, restaurantele și terasele, precum și mijloacele destinate transportului de persoane.

În cadrul acțiunilor de control, au fost verificate peste 230 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, peste 130 mijloace de transport persoane (dintre care 55 destinate transportului în comun de persoane) și au fost legitimate peste 1.080 de persoane.

Sute de persoane nu purtau mască de protecție

Echipele de control au depistat peste 320 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală. Acestea au fost sancționate contravențional conform Legii nr. 55/2020, cu amenzi în cuantum de 40.250 lei.

Totodată, polițiștii au depistat și 27 de persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea sau libera circulație. Sancțiunile contravenționale aplicate acestor persoane sunt în valoare de  4.750 lei.

Atenție !

În vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, Inspectoratul de Politie Județean Vaslui, cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Vaslui,  Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui și al Poliției Locale, intensifică activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sute de persoane care nu purtau mască, prinse de polițiști 2

Circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei, între orele 23.00 – 05.00, interzisă

Reamintim că se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, între orele 23.00 – 05.00, cu următoarele excepții motivate de :

 1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință și locul de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 2. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea medicamentelor;
 3. deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 4.  deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate:

 • legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator
 • ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă:

 • numele și prenumele
 • data nașterii
 • adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale
 • motivul deplasării
 • data completării și semnătura

Scopul forţelor de ordine care desfășoară activități de verificare nu este aplicarea de sancţiuni

 • Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio abatere a legii.
 • Suntem şi vom fi prezenţi permanent la datorie şi aplicăm legea în litera și spiritul ei!

Vă amintim de TELVERDE – 0800 800 165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19. (G.M.)