Suspiciune de Pestă Porcină Africană la mistreț pe fondul de vânătoare de la Siliștea. Autoritățile județene au convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor. Întrucât Pesta Porcină Africană se poate transmite de la mistreți la porcii domesticii, crescătorii de porcine sunt obligați să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. 

Astăzi, 6 august, la solicitarea Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)Vaslui , Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor ( CLCB ) – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în suspiciune la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 47 Siliștea, județul Vaslui.

În data de 05.08.2020, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași, a confirmat suspiciunea unui caz de pestă porcină africană la o femelă de mistreț în vârstă de 36 luni din Fondul de vânătoare nr. 47 Siliștea, aparținând Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui

DSVSA Vaslui a întreprins următoarele măsuri:

S-au aplicat măsurile de control specifice, stabilite prin Manualul operațional pentru Pestă Porcină Africană la mistreți și planul de măsuri specific acestei situații, se va întocmi Ancheta epidemiologica;

În zona infectată – zona de 8 Km în jurul cazului de suspiciune, sunt cuprinse următoarele fonduri de vânătoare: 47 Siliștea – AJVPS Vaslui, 44 Mireni – AVPS Șoimul Dunărean, 45 Puiești- AVPS Șoimul Dunărean.

În zona tampon – 5 Km de la zona infectată sunt cuprinse următoarele fonduri de vânătoare: 46 Voinești ( AS Hubertus 2000), 12 Perieni ( AVP Bourul Vaslui ), 48 Bogdănița și 49 Băcani ( AJVPS Vaslui), 18 Floreni ( Direcția Silvică Vaslui);

Proba de la mistrețul cu rezultat pozitiv la suspiciune pentru PPA a fost afluită la IDSA București în vederea confirmării sau infirmării diagnosticului.

”Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de apariția acestor cazuri în ultima perioadă, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverși vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători”, informează reprezentanții Prefecturii Vaslui

Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.

Având în vedere dinamica evoluției virusului pestei porcine africane DSVSA Vaslui reamintește măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), după cum urmează:

  • Este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitare Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării antemortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator.

Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă:

  • înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.);
  • după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.).

Proprietarii de porcine vor fi despăgubiți

Precizăm că în cazul confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană la Siliștea, la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți.

Totodată autoritățile județene atrag atenția cetățenilor că:

  • este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop proprietarii porcinelor sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.
  • este interzisă achiziționarea de porcine și produse din carne provenite de la acestea să nu se facă de la persoane neautorizate și fără documente sanitar-veterinare
  • este interzisă creșterea în extravilan a porcilor (stâne, cantoane, societăți agricole, alte clădiri dezafectate etc.)
  • este interzisă comercializarea în târgurile de animale sau în locuri tradiționale a animalelor domestice din toate speciile ( inclusiv păsări ).

În perioada următoare vor fi intensificate controalele în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine (de către samsarii de porci) și produse provenite de la acestea.

Având în vedere evoluţia virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului – județul Vaslui face un apel către Direcția Silvică Vaslui, AJVPS Vaslui și Asociațiile de Vânători, către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Servicu de permanență

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro. La DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanență, numărul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro. Numărul de telefon poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană. (N.D.)

Mistreții au făcut ravagii în culturile agricole din cinci comune