Ieri, 27 aprilie, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi, a suspicionat prin buletin de analiză, un caz de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o gospodărie aflată pe raza localității Băcani, din comuna Băcani, judetul Vaslui.

Dupa confirmarea diagnosticului, au fost intreprinse urmatoarele măsuri:

  • La solicitarea Direcției Sanitare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Vaslui , Prefectul Marcel LAUDATU a convocat astăzi, 28 aprilie, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în suspiciune la porcii domestici.

”Facem apel din nou, pe acestă cale la cetăteni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în randul porcinelor. Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul tricineloscopic  al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vedere aefectuarii examenului trichineloscopic”, a declarat Dr. Achiricioae Cornel, director executiv al D.S.V.S.A. Vaslui.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, D.S.V.S.A. Vaslui împreuna cu Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787 , iar adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro

La  D.S.V.S.A. Vaslui, unde este organizat serviciu de permanență, datele de contact sunt următoarele:

  • telefon  0235421121 (poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor)
  • fax 0235 421278
  • e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro

”Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor.Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană. Vom reveni cu comunicate ulterioare in functie de rezultatul analizelor de laborator primite de la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti”, a mai spus directorul executiv al D.S.V.S.A. Vaslui.(N.D.)