Stingătoarele de incendiu sunt dispozitive manual proiectate cu scopul de stingere a incediilor în etapa de început. Fie că este vorba de antreprenori, operatori economici şi autoturisme, una dintre cele mai importante măsuri de asigurarea contra riscului de incendiu este alegerea corectă a stingătoarelor de incendiu și amplasarea lor în locuri vizibile și la îndemâna oricui.

În urma acţiunilor de identificarea acestor mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, disponibile spre comercializare, a rezultat faptul că se comercializează stingătoare neconforme, a căror utilizare este interzisă.

Conform comunicatului ISCIR, stingătoarele de incendiu având marcajul TOF respectiv CE0029, puse la dispoziţie pe piaţă de GEFIL SA, nu fac parte din Lista produselor certificare / Notificate conform O.M.A.I nr. 88/ 2012 privind aprobarea Metodologiei de certificare a conformităţii în vederea introducerii pe piaţă a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, prin urmare efectuarea lucrărilor de verificare, reîncărcare şi reparare contravine prevederilor legale de reglementare a domeniului.

”În vederea evitării unor evenimente cu pagube materiale şi/ sau victime, respectiv pentru a asigura un nivel optim de siguranţă în exploatare şi securitate la incendiu, stingătoarele cu marcajele mai sus menţionate, se vor retrage din exploatare”, transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui.

Nerespectarea prevederilor legale, conduce la retragerea autorizaţiei pentru efectuarea lucrărilor de verificare, reîncărcare şi reparare a stingătoarelor de incendiu, cu excepţia celor care conţin anumite gaze fluorurate cu efect de seră, conform prevederilor O.M.A.I. nr.87 din 2010, cu modificările și completările ulterioare. (C.D.)