“Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!” este o campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre: contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală, mortalitatea maternă.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mental și social și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile și procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexual satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

În perioada 2009-2018, România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenții și adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiți pentru aceste schimbări. Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecințe majore asupra sănătății pentru mamele adolescente și copiii lor. Sarcina și complicațiile la naștere la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecții sistemice și la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât și prematuritate și chiar mortalitate infantilă.

În România, în 2018:

  • 42% din nașterile înregistrate la fete de 10-14 ani în EU, erau în România.
  • 1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din Europa, se regăsește în România.
  • 1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din Europa, se regăsește în România.

 

Datele statistice privind numărul de gravide sub 15 ani și între 15 și 19 ani la nivelul județului Vaslui se prezintă astfel:

 

Anul Sub 15 ani Între 15 – 19 ani
Anul 2018 18 387
Anul 2019 13 383
Anul 2020 14 354

Referitor la întreruperile de sarcină, în județul Vaslui s-au raportat urmatoarele date pentru grupele de vârstă sub 15 ani și între 15 și 19 ani:

 

Anul Sub 15 ani Între 15 – 19 ani
Anul 2018 5 154
Anul 2019 5 125
Anul 2020 3 43

 

Femeile gravide, supraponderale și care au afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi hipertensiunea și diabetul zaharat, par să aibă un risc crescut de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Prin urmare, este important să ia măsuri de precauție pentru a se proteja împotriva COVID-19 și să raporteze posibilele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăți de respirație) medicului de familie.

Direcția de Sănătate Publică Vaslui organizează în luna februarie activități de informare și conștiențizare a adolescenților, femeilor gravid și a populației generale, cu  privire la diferitele aspecte ale sănătății reproducerii.

Vor avea loc discuții și prezentări cu tema ”Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!”, la Centrul Maternal Vaslui în data de 5 februarie 2021, la ora zece, partener în campanie fiind Crucea Roșie Română -Filiala Vaslui.

Persoanele care doresc să beneficieze de consiliere și ajutor în a-și allege metoda cea mai potrivită de contracepție, a-și îngriji sănătatea sexual și a-și planifica, la un moment dat în viață, sarcinile pot apela la specialiștii din cadrul Cabinetuluide Planificare Familială specific SPITALULUI JUDETEAN DE  URGENȚĂ VASLUI din str. M. Kogalniceanu, nr.35.

De asemenea, planificarea familial consiliază cuplurile și asupra pericolelor reprezentate de bolile cu transmitere sexuala (BTS). Scopul planningului familial fiind acela de a îmbunătăți calitatea vieții, în general.

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Vaslui, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică. (N.D.)