La data de 16 martie.2020, la nivelul județului Vaslui sunt 295 persoane autoizolate la domiciliu, respectiv 30 de persoane  carantinate. Toate rezultatele testelor sunt negative, a anunțat acum câteva minute Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Numărul persoanelor ieșite din autoizolare este 22

În data de 13 martie DSP Vaslui a efectuat 11 controale privind respectarea regimului de autoizolate la domiciliu.  Au fost aplicate  patru avertismente și o amendă în valoare de 10.000 lei.

Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19).

În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, sunați la DSP Vaslui – Compartiment Supraveghere și Control Boli Transmisibile:

tel 0235-3621940235-362195) și în ultimă instanță la 112.

Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi.

NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus. Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

Pentru recomandări și alte informații despre prevenirea și combaterea virusului, apelați linia TELVERDE 0800 800 358. Numărul poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă și mobilă, zilnic, între 8:00 – 23:00.  Pentru a nu bloca linia alocată, vă rugăm să sunați NUMAI în situații justificate.Linia telefonică este destinată strict informării populației și nu este un număr de urgență!

Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților

NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

DSP monitorizează zilnic, telefonic, starea de sănătate a persoanelor autoizolate la domiciliu. În cazul apariției simptomelor și semnelor sugestive (tuse, febră, dificultate în respirație, durere în gât), persoanele autoizolate vor solicita imediat 112 pentru a fi transportat la spital, respectând toate măsurile de izolare.

În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei,  precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului. (D.D.)