Polițiștii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui  au făcut, zilele trecute, o razie de amploare. Acțiunea s-a desfășurat pe raza municipiilor Bârlad și Huși, precum și în comunele arondate. 

În cursul zilei de sâmbătă, 24 octombrie, în intervalul orar 8.00 – 16.00, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au derulat o acțiune pe raza municipiilor Bârlad și Huși, precum și în comunele arondate. Aceasta a avut ca scop prevenirea, descoperirea și combaterea faptelor ilicite de comerț, dar și a altor fapte cu impact negativ asupra siguranței cetățeanului. În a cest sens s-au efectuat controale la agenții economici care își desfășoară activitatea în sfera alimentației publice.

Acțiunile au vizat și contracararea fenomenelor cu consecințe păgubitoare asupra bugetului de stat (evaziune fiscală, nedeclararea veniturilor și lipsa evidențierii acestora cu ajutorul caselor de marcat), precum și verificarea modului în care sunt respectate prevederile stabilite prin cadrul legislativ aplicabil pe timpul stării de alertă pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Cu ocazia activităților desfășurate, au fost verificați peste 65 de agenți economici și au fost legitimate peste 90 de persoane. Astfel, a fost constatată săvârșirea a două infracțiuni prevăzute de art. 102 din Legea 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.

Amenzi de peste 67.500 de lei

Totodată, au fost aplicate și 48 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 67.500 de lei. Dintre acestea,

  • 24 de sancțiuni au fost aplicate pentru activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite
  • 14 au fost aplicate pentru neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale

  • Nouă sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol

  • o sancțiune prevăzută de Legea 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe.

Bani și mărfuri, confiscate

Mai mult, au fost confiscați peste 4.500 de lei, precum și mai multe bunuri (produse alimentare, îmbrăcăminte și încălțăminte, băuturi alcoolice și țigarete,), în valoare de peste 1.500 lei, care erau comercializate fără documente legale de proveniență.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui vor continua desfășurarea de acțiuni specifice pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite și încălcării legislației, în toate domeniile, în scopul asigurării unui climat optim de ordine, liniște, siguranță și legalitate a mediului de afaceri, cu preponderență în locurile și mediile semnalate cu risc ridicat de comitere a faptelor de evaziune fiscală. (N.D.)