În zona stațiilor de pompare Bumbăta și Berezeni s-a constatat, astăzi, 4 iulie, apariția unor infiltrații la piciorul digului. Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui au intervenit prompt cu saci și utilaje, realizând potcoave din saci cu ajutorul cărora s-a reușit echilibrarea presiunii apei și stoparea infiltrațiilor la dig. Populația celor două localități este acum în siguranță

În urma verificărilor efectuate de echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui din cadrul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad cu privire la modul de comportare a digului de apărare de pe râul Prut din județul Vaslui, în zona stațiilor de pompare Bumbăta și Berezeni s-a constatat apariția unor infiltrații la piciorul digului. Aceste infiltrații s-au produs din cauza unor fisuri apărute la conductele de refulare a stațiilor. Precizăm că  stațiile de pomparea aparțin Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui.

Potcoave din saci plini cu nisip pentru stoparea infiltrațiilor la dig

Reprezentanții SGA Vaslui au anunțat reprezentanții ANIF în legătură cu avaria care a apărut la lucrarea aflată în administrarea acestora. În același timp, au intervenit prompt cu saci și utilaje și au realizat potcoave din saci cu ajutorul cărora s-a reușit echilibrarea presiunii apei și stoparea infiltrațiilor la dig.

”Datorită lucrărilor executate de specialiștii Apelor Române, măsurile suplimentare care au fost luate au evitat inundarea unor obiective socio-economice, iar populația din Bumbăta și Berezeni a fost protejată. Subliniem faptul că râul Prut se află sub avertizare hidrologică din a doua parte a lunii iunie ca urmare a propagării viiturii venită dinspre sectorul ucrainean. Din acest motiv, digurile se află sub o presiune continuă exercitată de nivelele crescute ale apei râului Prut, unde cotele de apărare, respectiv de inundație sunt depășite la această oră”, a declarat Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al ABA Prut-Bârlad

Meteorologii au reactualizat avertizarea hidrologică COD PORTOCALIU pe râul Prut, în aval de Stânca-Costești, aferent județelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, valabilă până luni, 6 iulie, la ora 24.00. (N.D.)

 

Citește și  Depuneri masive de noroi după precipitațiile din ultimele zile