Municipalitatea vasluiană vrea să injumătățească impozitul pentru clădiri  și să-i scutească de la plata taxei lunare pentru clădiri  pe unii concesionari, locatari și titulari ai dreptului de administrare.

Criza sanitară nu a afectat încasările la bugetul local. În primele șase luni ale acestui an s-au încasat 86,7 milioane de lei, adică 57,5% din cele 172 de milioane de lei prevăzute în bugetul pe 2020. Persoanele fizice au contribuit cu 57,5%, în timp ce persoanele juridice au contribuit cu 42,2%.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui le mulțumește vasluienilor pentru că și-au plătit contribuțiile, în această perioadă grea.

”Sumele realizate la partea de venituri în primul semestru, ținând cont că am parcurs o etapă foarte foarte dificilă,  sunt mai mult decât îmbucurătoare și mulțumesc, pe această cale, tuturor celor care au contribuit cu sume la bugetul local, fie persoane fizice, fie persoane juridice. E un răspuns la ceea ce reprezintă autoritatea locală în această comunitate. Sunt convins că acest procent se va îmbunătăți pentru că încă mai sunt sume care nu au fost procesate de diferite bănci. Durează patru-cinci zile până intră banii în cont. Mulțumesc tuturor celor care au participat cu venituri la bugetul local, într-o perioadă foarte grea”, a spus, vineri, primarul Vasile Pavăl, în  cadrul unei conferințe de presă.

Pentru ca vasluienii să plătească mai ușor taxele și impozitele locale, autoritățile au deschis, în ultimele două luni, trei noi casierii în municipiul Vaslui. Una în zona Gării, una în Cartierul 13 Decembrie și una pe strada Traian unde se plătește taxa de salubritate.

Autoritățile locale acordă facilități fiscale

În această perioadă dificilă, municipalitatea vasluiană a venit în sprijinul contribuabililor cu  prorogarea termenelor până  la 30  iunie, a sistat chiriile pe perioada de urgență, a redus cu 50% redevențele și vrea să injumătățească impozitul pentru clădiri.

”Lucrăm de două zile la un proiect de act normativ pe care l-am supus dezbaterii publice. Va intra pe  ordinea de zi din luna iulie. Este vorba de reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă anuală de până la 50%, pentru clădirile nerezidențiale. În dezbatere publică am propus procentul maxim de 50%. De asemenea, vom dezbate scutirea de la plata taxei lunare pentru clădiri datorată de către concesionari, locatari și titulari ai dreptului de administrare. Să sperăm că vor veni propuneri și va fi o dezbatere amplă pe această temă. Impactul se cifrează undeva la aproximativ trei milioane de lei. Va trebui să găsim soluții în cadrul tuturor veniturilor să preluăm acest impact la finele anului”, a afirmat primarul Vasile Pavăl.

Consiliul Local Vaslui are în vedere un alt act normativ  care va crea cadrul legal pentru anularea majorărilor și penalităților, dacă se plătesc datoriile principale, până la 15 decembrie 2020.

”Aceste facilități vor avea un impact în totalitatea veniturilor, dar ne vom corela, ne vom coordona, de așa natură astfel încât obiectivele, prevăzute a se realiza în planul de investiții, să nu fie afectate. Nu avem sume de recuperat din calamități, pentru că, din fericire, Vasluiul nu a avut de suferit. Nu avem sume de recuperat din alte zone pentru că le-am recuperat la timp și sunt prevăzute în partea de venituri”, a mai spus edilul. (N.D.)