Ieri, precipitațiile abundente au dat de furcă pompierilor militari din județul Vaslui.  O femeie a fost luată de ape și mai multe gospodării au fost inundate.

Ieri,  23 iunie 2020, în județul Vaslui au fost intervale de timp în care instabilitatea atmosferică a fost accentuată. Au căzut averse care au avut și caracter torențial, însoțite de frecvente descărcări electrice. Din datele primite de la stațiile meteorologice și hidrologice, cantitățile de apă înregistrate au fost însemnate. Astfel, la stația Negrești, precipitațiile au înregistrat 50.9 l/mp, la Buhăiești- 43 l/mp, la Cazanești- 36 l/mp, la Rateșul Cuzei- 35.3 l/mp, la Ștefan cel Mare- 26.2 l/mp, la Mărășeni- 27.8 l/mp, la Gănești- 27.6 l/mp, la Cârja și la Pușcași – câte 27 l/mp, la Ștefan cel Mare- 26.2 l/mp, la Banca – 22.5 l/mp, iar Frenciugi -21.9 l/mp.

Femeie de 77 de ani, găsită moartă

Începând cu ora 08:00, Secția de pompieri Huși a intervenit cu o autospecială și un echipaj specializat pentru căutarea unei persoane de sex feminin, în vârstă de aproximativ 77 ani, posibil luată de viitura formată de râul Elan în localitatea Gușiței, comuna Dimitrie Cantemir. Căutările fuseseră începute în seara zilei de 22.06.2020, ora 22:16 și suspendate în data de 23.06.2020, la ora 03:00. La ora 09:50, persoana dispărută a fost găsită decedată la aproximativ cinci kilometri în aval de locul în care au fost începute căutările. Cercetările privind circumstanțele dispariției și cauzele decesului sunt efectuate de instituțiile abilitate în acest sens.

Negrești: gospodării inundate și un incendiu

Începând cu ora 17:30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui intervenit cu două autospeciale, două motopompe și echipaje specializate pentru evacuarea apei din cinci curți, trei locuințe, două anexe gospodărești și două subsoluri (blocul nr. 8 de pe strada Tudor Vladimirescu) din orașul Negrești și suburbia Parpanița. Concomitent, Garda II Negrești a intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință de pe strada Abatorului din orașul Negrești. La Parpanița, o persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 67 ani a fost evacuată dintr-o bucătărie de vară, aceasta fiind în pericol de a fi luată de viitură. Locuința persoanei în cauză a fost inundată. După evacuarea apei din casă și curte, persoana a revenit la domiciliu.

Două case și două curți, inundate în localitatea Bogdănești

Începând cu ora 19:05, Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu o autospecială și o motopompă transportabilă, pentru evacuarea apei din două case și două curți, în localitatea Bogdănești, comuna Bogdănești. În urma acestor inundații, a fost degradat mobilierul din cele două locuințe.

În total, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Podul Înalt” al judeţului Vaslui au desfăşurat 31 misiuni. Dintre acestea 15 au fost misiuni ale echipajelor S.M.U.R.D. pentru acordarea primului ajutor calificat şi asistenţei medicale; -10 misiuni evacuare a apei (inundații); – două misiuni de stingerea a incendiilor; – două alte situații; –  o misiune de căutare; – 1 întors din drum. (N.D.)