Focar de COVID-19 la Centrul de Abilitare şi Reabilitare Neuro-psihică Mălăiești, comuna Vutcani, județul Vaslui. Autoritățile anunță că de astăzi instituția este în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Conform reprezentanților Instituției Prefectului-Județul Vaslui  o persoană de 42 de ani, asimptomatică, a fost depistată pozitiv (pe 10 august) în urma unui consult de specialitate la o clinică din Iași. În consecință, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a demarat  o anchetă epidemiologică, fiind recoltate probe biologice atât de la beneficiarii centrului cât și de la angajați. În urma analizelor de laborator au fost confirmați pozitivi 41 de beneficiari și 22 de angajați din cadrul Centrului de Abilitare şi Reabilitare Neuro-psihică Mălăiești, comuna Vutcani, județul Vaslui.

Ca urmare a numărului de persoane depistate pozitive până în prezent și a faptului că din probele recoltate, după analizarea lor, probabilitatea ca să fie depistate și alte persoane pozitive este mare, dar și riscul ca persoanele care sunt în prezent negative să se pozitiveze, astăzi, a fost instituită carantina la Centrul de Abilitare şi Reabilitare Neuro-psihică Mălăiești, comuna Vutcani, județul Vaslui, pentru o perioadă de 14 zile

Se vor dispune următoarele măsuri:

1)Persoanele depistate pozitive, beneficiari şi angajaţi, vor rămâne ȋn centru. Evaluarea clinică, atât a beneficiarilor cât și a angajaților, se va face de către o echipă de medici ( infecţionist şi pneumolog) de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, precum şi de către medicul de familie care are pe listele sale beneficiarii. După evaluare, se va stabili forma de boală pe care aceştia o prezintă şi se va decide care persoane necesită internare ȋn Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad – spital suport COVID-19.

2) Beneficiarii şi angajaţii care nu vor necesita spitalizare vor primi tratament indicat de echipa de medici evaluatori şi vor fi monitorizaţi zilnic de medicul de familie.

3) Personalul va rămâne la locul de muncă pentru o perioadă de 14 zile; această perioadă de timp poate varia în funcţie de evoluţia focarului.

4) Şeful de centru va stabili necesarul de personal care va acorda ȋngrijiri tuturor beneficiarilor şi va comunica către Direcția de Sănătate Publică Vaslui lista acestora şi sectorul ȋn care aceștia ȋşi vor desfăşura activitatea.

5) Direcția de Sănătate Publică Vaslui va efectua anchetele epidemiologice pentru fiecare angajat şi va stabili măsurile care se vor lua pentru fiecare membru de familie al fiecărui angajat.

6) Se va evalua stocul de echipamente de protecţie, materiale de curăţenie, dezinfectanţi şi acesta se va completa cu cantităţile necesare.

7) Întreg personalul va purta în mod corespunzător echipamentul de protecție.

Vor fi respectate cu strictețe regulile de curățenie și dezinfecție!