În ședința de ieri a Consiliului Județean Vaslui, liberalii au rămas fără replică în fața social-democraților.

Reuniți pentru prima dată prin videoconferință, consilierii județeni au început ședința de ieri cu nelipsita discuție pe tema purtării măștii de protecție. ”Noi consilierii PNL cerem un drept la replică în legătură cu decizia noastră de a părăsi sala la ședința precedentă”, a spus consilierul PNL, Gheorghe Viziteu.

Amintim că în  ședința precedentă consilierii PNL au părăsit sala în semn de protest pentru faptul că Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, nu purta mască de protecție. Mai mult de atât același Gheorghe Viziteu i-a jignit pe consilierii PSD, în ședința precedentă, numindu-i ”analfabeți funcțional”.

Dorind să puncteze că prin videoconferința de ieri, se respectă măsurile impuse de guvernul PNL, Viziteu a spus: ”Mă bucur că ați preluat ideea noastră de a ține ședințele online. Mai bine mai târziu decât niciodată, e bine că intrăm în rândul lumii și noi. Vă mulțumesc pentru asta”

În replică, Dumitru Buzatu l-a ironizat ” Ideea e că nu am acceptat niciodată expresia ”distanțare socială”, dar am respectat dispozițiile legale.  Mă văd obligat să vă mulțumesc în mod expres pentru faptul că intrați și dumneavoastră în rândul lumii. Dacă doriți să faceți și alte gesturi, ca să intrați în rândul lumii, eu vă stau  la dispoziție. În cadrul acestei ședințe puteți purta mască oricând”

Pe ordinea de zi s-au aflat 18 proiecte de hotărâre și toate au fost aprobate.

Discuții aprinse s-au iscat atunci când a fost supusă la vot cea de-a patra rectificare a bugetului  pentru anul 2020, în urma căreia Consiliul Județean Vaslui acordă din fondul de rezervă 5.005.000 lei pentru 16 comune.

Iată care sunt comunele care vor primi sprijin financiar : Banca – 200.000 lei, Băcești – 300.000 lei, Bogdănița – 250.000 lei, Coroiești – 200.000 lei, Dodești– 200.000 lei, Epureni  – 200.000 lei, Gârceni – 200.000, Ivănești – 1.855.000 lei, Ivești – 150.000 lei, Poienești – 200.000, Pușcași -300.000 lei, Muntenii de Sus – 200.000 lei, Pădureni – 300.000 lei, Ibănești– 200.000 lei, Șuletea – 100.000 lei , Tutova – 150.000 lei

Liberalii au fost nemulțumiți de această împărțire a banilor. Ei ar fi dorit ca un sprijin financiar de 200.000 de lei să ajungă la Primăria Vetrișoaia. Liviu Iacob și Gheorghe Viziteu  au fost cei mai vocali. Nu de puține ori, cei doi au întrecut măsura jignindu-l pe președintele CJ Vaslui. Acesta nu a răspuns cu aceeași monedă. Văzând nivelul scăzut al discuției, Dumitru Buzatu  le-a atras atenția celor doi liberali  că îi cunoaște  de foarte mult timp și că niciodată  nu i-a jignit. Dându-i dreptate, cei doi au tăcut mâlc.

Spre finalul ședinței Gheorghe Viziteu, folosindu-se de informațiile unui raport al Curții de Conturi, a scos în evidență micile abateri ale insituțiilor subordonate Consiliului Județean Vaslui, semn de încălzire pentru campania electorală. În replică, Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a scos în evidență punctele cu abateri zero din același raport, iar Viziteu a înghițit în sec.

La punctul ”diverse”  liberalii ceruseră un drept la replică  în legătură cu decizia de a părăsi sala la ședința precedentă, însă ”deptul la replică” a fost de fapt o explicație jalnică.

Gheorghe Croitoru, consilier PSD a declarat ” Deoarece data trecută, colegii noștri liberali ne-au adresat  o gratulație de genul ” analfabeți funcțional”, dați-mi voie să-mi închid aplicația pentru  punctual ”diverse” și solicit colegilor mei din grupul PSD-AlDE s-a facă același lucru”

Gheorghe Viziteu, cel care a folosit această expresie, a spus că exprimarea a fost ”Mi-e greu să cred că sunteți analfabeți funcțional și că nu ați înțeles ce ați semnat acolo, în decizie Deci probabil că nu sunteți așa și doar nu vreți să respectați decizia. Dacă nu a înțeles așa, probabil nu a înțeles bine. Nu am dorit să jignesc pe nimeni”