Ionuț Adrian Totolici, primarul comunei Iana, candidează pentru un nou mandat la alegerile locale din 27 septembrie din  partea Partidului Social Democrat.

Ionuț Adrian Totolici este un tânăr născut și crescut în comuna Iana, iar sătenii îl consideră copilul lor. Când merge prin sat, localnicii îl strigă ”Vin’ la mama Ionuț !”, ” Vino la tata!”, ”Dar ce faci Ionuț?”  ”Dom’ primar !”.

La numai 26 de ani, Adrian Totolici a câștigat alegerile din 2012 cu 38%. Fiind un om harnic, a câștigat încrederea oamenilor, iar în 2016  l-au votat 75% dintre cetățenii comunei.

” Eu la 26 de ani am ieșit primar și majoritatea n-avea încredere în mine că o să fac treabă. Uitați că am făcut treabă.  Am scos comuna Iana din noroiul în care a fost băgată. M-am hotărât să candidez pentru un nou mandat. Am terminat al doilea mandat sper să-l câștig și pe-al treilea. Avem foarte multe proiecte în derulare și intenționăm să  facem și de acum înainte alte proiecte care vor duce la dezvoltarea comunei și implicit la îmunătățirea condițiilor de trai în comuna Iana”, ne-a declarat Ionuț Adrian Totolici, primarul comunei Iana.

În timpul celor două mandate, în comuna Iana  s-a investit în educație, utilități și infrastructura rutieră.

De pildă, s-a construit o sală de festivități(finalizată până acum în proporție de peste 90%). Se construiește cu fonduri obținute de la Banca Mondială o grădiniță modernă de 350 de metri (constructorii deja au ajuns la turnarea plăcii). Piața comunală a fost modernizată treptat.

S-a extins, cu fonduri obținute prin PNDL 2,  rețeaua de apă pe jumătate de sat Iana (aproximativ cinci kilometri de rețea). Oamenii s-au racordat deja la apă.

”Satele Șiliștea și Recea nu au apă,  dar este un proiect depus și sperăm să înceapă cât mai curând pentru ca să avem apă și în aceste două sate. Prin același proiect este băgată și canalizarea pe toate cele cinci sate ale comunei”, a afirmat primarul.

Se investește masiv în infrastructura rutieră locală

”Am  finalizat un proiect de asfaltare a 5,4 kilometri în satele Vadurile, Hălărești și Iana. Acum sunt în faza de așternere a pietrișului (piatra spartă) în satul Siliștea pe 4,4 kilometri. S-a investit circa un milion de euro, fonduri obținute prin PNDL 2. Eu sper că în cel mult două- trei săptămâni, o lună de zile maximum să punem asfaltul. Prin PNDL 2 noi am modernizat cu 1,5 milioane de lei  școala din satul Siliștea. Se lucrează la ea acum, la structură la acoperișuri, la schimbat geamuri  și la toalete interioare. Sperăm să o termine cât mai repede. Din păcate constructorii sunt prinși acum peste tot, pentru  că toți trag de ei și le e cam greu”, a spus edilul.

Economii inteligente

Administrația locală, condusă de primarul  Ionuț Adrian Totolici, a accesat fonduri europene cu care a achiziționat un autogreder, un buldoexcavator,  un tractor cu remorcă și o cositoare. În consecință, autoritățile locale nu trebuie să mai închirieze utilaje pentru lucrările din comună.

”Autogrederul este necesar pe drumurile sătești și drumurile de pe dealuri. Le îndreptăm să meargă omul pe câmp fără să aibă  probleme. Să nu se răstoarne cu căruța. Avem buldoexcavator la primărie, pe care l-am luat prin GAL. Am achiziționat în leasing un tractor cu remorcă.  Cositoarea este  folosită în special la cosit pe marginea drumurilor comunale și județene. Nu mai închiriem utilaje de la firme, astfel  facem economie la bugetul local. Avem șoferul primăriei, ne facem treaba intern aici, pe plan local”

Modernizarea iluminatului public aduce economii la bugetul local

”Iluminatul public l-am modernizat pe bucățele. Anul acest am luat 100 de lămpi LED, anul trecut am luat încă 100, tot așa. Vrem  să  facem un proiect prin intermdiul căruia să accesăm fonduri pentru montarea panourilor fotovoltaice pe insituțiile publice. Și dacă tot avem soare, și-i frumos, să producă curent, ca  să nu mai cheltuim bani pentru energie electrică la primărie și la  celelalte  instituții publice din comună”, a mai spus primarul.

Gaze pentru locuitori

”Gazul este o prioritate a mea. Noi împreună cu comuna Pogana , Alexandru Vlahuță, Bogdănești și Băcani. Eu i-am tras după mine haideți domnilor să depunem un proiect comun. Prima data am încercat să facem  cu trei comune Iana, Pogana și Perieni. Am  plecat la drum toți trei, am depus separat proiectele. Urma să facem o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) între noi ca să putem trage gaz, deoarece niciunul nu putea fără celălalt. Între timp domnul primar de la Perieni s-a retras, nu știu din ce motive și am rămas doar Iana și Pogana. Nu am putut să continuăm pentru că în aceste două comune nu sunt locuitori. Apoi am făcut o ADI ne-am unit cu Băcaniul, Bogdăneștiul și Al Vlahuță. Avem nevoie de gaz. Lemne nu mai sunt, iar dacă le găsim, sunt foarte scumpe.  Gazul este sfânt. E posibilitate pentru noi ”, a spus Ionuț Adrian Totolici.

Noua Asociație este pe lista cinci a guvernului. S-au finalizat studiile de fezabilitate, s-au depus deja solicitările. Gazul va ajunge în comună pe traseul Băcani- Pogana –Iana. (G.M.)