Precipitațiile, din perioada 11-24 iunie. au produs pagube de peste 57 de milioane de lei. Au fost afectați peste 250 de kilometri de drumuri comunale și sătești, 30 de kilometri de străzi, șapte  ravene, o bază sportivă, 10 poduri, 13 podețe, 299,38 hectare de  teren arabil, 28 de hectare  pășuni sau fânețe și aproape 53 de kilometri de drum județean.

Prefectul județului Vaslui, Mircea Gologan, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), a întrunit astăzi 2 iulie, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui, pentru a aproba hotărârea privind solicitarea unor sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pe anul 2020 pentru refacerea infrastructurii afectate de inundațiile din perioada 11-24.iunie 2020, pe raza judeţului Vaslui.

În perioada menționată s-au transmis 27 atenționări/ avertizări de fenomene meteorologice periculoase COD GALBEN; -28 atenționări/ avertizări de fenomene meteorologice periculoase COD PORTOCALIU; -12 atenționări/ avertizări de fenomene meteorologice periculoase COD ROȘU.

Comisiile formate prin Ordin al Prefectului și alcătuite din reprezentanți ai Instituției Prefectului – județul Vaslui, Consiliului Județean Vaslui, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al județului Vaslui, Inspectoratului Județean în Construcții și Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, în baza rapoartelor operative transmise de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, au verificat, validat și evaluat pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase.

Pagube de peste 57 de milioane de lei

”Au fost înregistrate pagube însemnate în: două orașe, 36 comune, 134 localități și 15 locuințe. Au fost afectați 60 de kilometri de drum comunal, 192,54 kilometri de drum sătesc, 30 de kilometri străzi, șapte ravene, o bază sportivă, 10 poduri, 13 podețe afectate, 299,38 hecyctare  teren arabil, 28 pășuni și fânețe, 52,797 kilometri de drum județean. Valoarea totală a pagubelor produse, în perioada 11 Iunie – 24 iunie 2020 este de 57.199.420 lei”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Vaslui.

Cauzele care produs aceste pagube

Potrivit sursei citate, pagubele, produse de inundații, s-au datorat următoarelor cauze:

-Concentrări rapide ale scurgerilor de pe versanți, datorită intensității ploii și a pantelor relativ mari ale terenului, ce au condus la depunerea de aluviuni sau spălarea terasamentului;

-Depășirea capacității de transport a rigolelor și a șanțurilor marginale ale drumurilor;

-Depășirea capacității de transport a torenților și a cursurilor de apă neamenajate.

Pe întreg teritoriul județului Vaslui, în perioada 11-24 iunie, s-au înregistrat cantități importante de precipitații. Cumulat, în perioada menționată, cantitatea maximă de precipitații înregistrată a fost de 158,7 l/mp la postul pluviometric Mărășeni.

La alte 53 posturi pluviometrice s-au înregistrat cantități de precipitații cuprinse între 157,5 l/mp si 46,3 l/mp. La celelalte posturi pluviometrice din administrarea S.G.A. Vaslui cantitățile de precipitații înregistrate au fost sub 45,0 l/mp. (G.M.)