O casă din Bârlad a fost distrusă, astăzi, într-un incendiu provocat de jarul căzut din sobă.

Proprietarul, un vârstnic de circa 60 de ani a aprins focul în sobă și a plecat după cumpărături. În lipsa sa, a luat foc covorul apoi vâlvătaia s-a extins cu repeziciune.  Flăcările și fumul gros au alarmat vecinii care au sunat la112.

Incendiu la Bârlad, din cauza jarului căzut din sobă 2

”Astăzi la ora 11.00, militarii din cadrul Secției de pompieri Bârlad au fost anunțați despre izbucnirea unui incendiu la o gospodărie din  Bârlad. Pompierii au intervenit prompt cu trei mașini de stingere și echipaje specializate, localizând rapid incendiul în limitele găsite. Cu toate acestea, au ars mobilierul și tâmplăria pvc dintr-o cameră, fiind deteriorate alte două camere. Cauza probabilă este jarul căzut din sobă, pe materialele combustibile din încăpere. Proprietarul, un vârstnic de circa 60 de ani a aprins focul în sobă și a plecat după cumpărături. În lipsa sa, a luat foc covorul, flăcările și fumul gros au alarmat vecinii care au anunțat la Numărul Unic pentru Urgențe 112. Din fericire, intervenția rapidă a pompierilor a salvat restul casei și acoperișul”, a spus Marius Stanciu, purtător de cuvânt al ISU Vaslui.

Incendiu la Bârlad, din cauza jarului căzut din sobă 3

Pompierii reamintesc cetăţenilor necesitatea următoarelor măsuri în folosirea sobelor cu acumulare de căldură, pentru prevenirea incendiilor care pot lăsa familii pe drumuri sau îndoliate în pragul sărbătorilor pascale:

  • Înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare;
  • Se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia;
  • Este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului;
  • Este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile;
  • Sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă;
  • În faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m;
  • Nu se vor aşeza în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • Copiii nu vor fi lăsaţi niciodată nesupravegheaţi, cu focul aprins în sobă. (C.D.)