Autoritățile județene au aprobat, astăzi, scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, stabilind asftel cum începe școala pe teritoriul județului Vaslui.
Anul şcolar 2020-2021 începe luni, 14 septembrie 2020 şi se încheie pe 18 iunie 2021, are 34 de săptămâni şi 167 de zile. Este împărţit în două semestre şi patru vacanţe pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă. Este unul dintre cei mai scurți ani școlari din istoria recentă. Potrivit edu.ro, structura anului școlar cuprinde semestrul I, din 14 septembrie 2020 până pe 29 ianuarie 2021 şi semestrul al II-lea, din 8 februarie 2021 până pe 18 iunie 2021.
În județul Vaslui sunt 640 de unități de învățământ. În 450 dintre acestea, școala începe normal (cu prezența fizică a elevilor la cursuri). În celelalte 190 de unități de învățământ școala începe cu prezența fizică a preşcolarilor, a elevilor din clasele 0-4 şi a elevilor din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
Scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021 pe teritoriul județului Vaslui îl puteți vedea aici
Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura în conformitate cu legislaţia în vigoare, resursele umane, respectiv personal medico-sanitar pentru unităţile de învăţământ care nu au cabinete medicale şcolare conform legii şi resursele materiale şi financiare pentru derularea acţiunilor întreprinse de unităţile de învăţământ în contextul prevenirii şi combaterii răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.
Scenariul verde
Scenariul verde se aplică în cazul în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.
În cazul scenariului verde, toţi copiii vor fi prezenți la şcoală. Prezența este obligatorie, nu opţională.
Scenariul galben
Scenariul galben, (risc mediu), se pune în practică dacă, în ultimele 14 zile sunt confirmate cu COVID-19 între una și trei persoane la mia de locuitori.
În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.
Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
Scenariul roşu
Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.
În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.
Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală. (N.D.)