Prin implementarea proiectului Hub Verde pentru Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” (LER) Vaslui, spațiul verde din curtea liceului va fi reamenajat, cu implicarea voluntară a elevilor și profesorilor.

Grădina liceului (1.100 metri pătrațI) va fi reamenajată și decorată cu obiecte din materiale reciclabile, care dacă ar fi aruncate ar polua mediul. Obiectele de grădină vor fi confecționate de către elevi sub coordonarea meșterilor – membri ai Asociației ArtEst. Spațiul verde al grădinii va fi reamenajat în mod profesionist, cu sprijinul TeoGarden Design, firmă de profil în domeniu.

”Multe dintre evenimentele care animau viaţa oraşului au luat o pauză, din motive evidente. Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui nu renunţă, însă, la a concepe și organiza activități interesante pentru elevi, cu scopul de a crea o comunitate de tineri care vor să iasă din cotidian, să aibă experienţe inedite şi să se cunoască pe ei înşişi, dar şi pe alţii, acest hub verde fiind o astfel de oportunitate”, a spus Daniel Hulubei, director Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui.

Nu mai puțin de 225 de elevi și zece profesori voluntari vor fi  implicați în activități de educație alternativă, prin artă, participând activ la confecționarea decorațiunilor de gradină din materiale reciclabile.

Voluntariatul reprezintă o valoare socială la care Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui aderă, ideea unui hub verde fiind  rezultatul muncii în echipă a elevilor și profesorilor voluntari care, împreună cu Asociația Culturală ArtEst, scriu povestea unei școli innovative, care își crează propriul model educațional, un model în care fiecare elev are șansa să se descopere.

”În viziunea noastră, o școală trebuie să devină un spațiu în care copiii pot lua parte la activități propuse chiar de ei, o școală care  nu-i limitează doar la a învața, la a acumula cunoștințe. Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui își dorește să devină locul în care elevii învață materii obișnuite, dar participă și la ore ținute în aer liber în care vor afla cum să respecte natura și să se bucure de tot ceea ce oferă aceasta, acest hub verde fiind contextul în care orele de curs pot deveni dinamice, pline de energie”, a mai precizat Daniel Hulubei, directorul Liceului Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui.

Finalul proiectului

După finalizarea proiectului, LER Vaslui va avea un spațiu verde de 1100 metri pătrați reamenajat, echipat cu mobilier și decorațiuni de grădină confecționate din materiale reciclabile, un ”perete” verde în zona de grădină care se învecinează cu o stradă intens circulată. Spațiul verde astfel reamenajat va avea impact benefic asupra calității aerului și va reduce fonic zgomotul creat de către autovehiculele care tranzitează zona.

”Proiectul Hub Verde pentru Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui, este unul, pot spune, de suflet pentru mine, deoarece e locul unde eu m-am conturat ca adolescent și unde tata a împărtășit elevilor din tainele chimiei. Spațiul verde se amenajează cu migală, de la gazon până la plantarea de specii precum: magnolie, molid argintiu, caragana, prun roșu, ienupăr, dar și alte specii de arbori și arbuști”, a spus  Ing. Cezar Bahrim,  manager TeoGraden Design Vaslui. (G.M.)