Focar de COVID-19 la Centrul de Abilitare şi Reabilitare pentru Persoana Adultă cu Dizabilităţi Huși. 28 de angajați și 48 de beneficiari sunt infectați.

Instituția Prefectului- Județul Vaslui a  transmis printr-u comunicat de presă ca s-a instituit carantina la Centrul de Abilitare şi Reabilitare pentru Persoana Adultă cu Dizabilităţi din municipiul Huşi, județul Vaslui.

Primul caz de COVID-19, la Centrul de Abilitare și Reabilitate pentru Persoană Adultă cu Dizabilități Huși, a apărut pe 1 august. Persoana în cauză  a fost transportată la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși  cu simptomatologie tipică pentru infecție COVID-19. Probele biologice au fost recoltate în data de 1 august, iar rezultatul a fost  validat pe 3 august. Între timp pacientul a decedat (în data de 02.08.2020)

Pe 4 august, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui  a demarat o anchetă epidemiologică.

Au fost recoltate probe biologice de la 65 de angajați ai centrului, 28 dintre ei fiind pozitivi. Totodată 71 de beneficiari au fost testați  pentru COVID-19 (de pe același palier cu primul caz), 48 dintre aceștia fiind pozitivi.

Toți angajații și beneficiarii insituției au fost testați pentru COVID-19

În cursul zilei de 8 august s-au recoltat probe biologice de la restul angajaților și beneficiarilor. Evident probabilitatea ca să fie depistate și alte persoane pozitive este mare. În plus, există și  riscul ca persoanele care sunt în prezent negative să se pozitiveze în perioada următoare.

Ca urmare a numărului mare de persoane depistate pozitive până în prezent, a faptului că probabilitatea ca să fie depistate și alte persoane pozitive este mare, DSP Vaslui a anunțat  izbucnirea unui focar de COVID-19 la această instituție.

Conform sursei citate Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui s-a întrunit în ședință extraordinară. A fost adoptată Hotărârea nr. 17 prin care începând cu 8 august, ora 20:00, s-a instituit măsura de carantină, pentru o perioadă de 16 zile, pentru Centrul de Abilitare şi Reabilitare pentru Persoana Adultă cu Dizabilităţi din municipiul Huşi, șoseaua Huși-Stănilești, nr. 9, județul Vaslui.

Se vor dispune următoarele măsuri:

  • Persoanele depistate pozitive, beneficiari şi angajaţi, vor rămâne ȋn centru. Ele vor fi evaluate clinic de medicul infecţionist, medicul pneumolog de la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huşi şi de medicul de familie care are pe listele de capitaţie beneficiarii. După evaluare, se va stabili forma de boală pe care aceştia o prezintă. Apoi se va decide care persoane necesită internare ȋn Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad – spital suport COVID-19.
  • Beneficiarii şi angajaţii care nu vor necesita spitalizare vor primi tratament indicat de echipa de medici evaluatori. Vor fi monitorizaţi zilnic de medicul de familie.
  • Beneficiarii pozitivi vor fi izolaţi pe un singur palier, ȋncepând cu etajul trei şi toate ȋngrijirile necesare vor fi acordate de către angajaţii depistaţi pozitivi şi care sunt asimptomatici.
  • Beneficiarii negativi vor fi izolaţi ȋncepând cu etajul 1 şi toate ȋngrijirile necesare vor fi acordate de către angajaţii care au test cu rezultat negativ.
  • Personalul va rămâne la locul de muncă pentru o perioadă de 16 zile; această perioadă de timp poate varia în funcţie de evoluţia focarului.
  • Şeful de centru va stabili necesarul de personal care va acorda ȋngrijiri tuturor beneficiarilor şi va comunica către DSP Vaslui lista acestora şi sectorul ȋn care aceștia ȋşi vor desfăşura activitatea.
  • DSP Vaslui va efectua anchetele epidemiologice pentru fiecare angajat şi va stabili măsurile care se vor lua pentru fiecare membru de familie al fiecărui angajat.
  • Se va evalua stocul de echipamente de protecţie, materiale de curăţenie, dezinfectanţi şi acesta se va completa cu cantităţile necesare. Vor fi respectate cu strictețe regulile de curățenie și dezinfecție! (G.M.)

Articole asemănătoare  Focar de Covid-19 la Spitalul Județean Vaslui

                                       Focar de infecție cu Covid-19 la Tutova. 11 persoane infectate