Astăzi,17 iunie, pe raza comunei Lunca Banului, în localitatea Broscoșești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Podul Înalt” Vaslui a organizat şi desfășurat un exerciţiu cu tema „Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor inundațiilor produse de revărsarea râului Prut”.

În condițiile în care inundațiile constituie un tip de risc care continuă să producă situații de urgență ce necesită un răspuns operativ, integrat și eficient pentru limitarea și înlăturarea consecințelor negative pentru populație, exercițiul a vizat antrenarea structurilor de conducere şi răspuns pentru gestionarea evenimentelor de amploare determinate de inundaţii.

Au fost inundate opt locuințe și 15 anexe gospodărești, 10 h teren arabil și 120 ha pășune

Scenariul exercițiului a presupus că pe raza UAT Lunca Banului, în localitatea Broscoșești s-au produs inundații din cauza precipitațiilor însemnate cantitativ, înregistrate într-un interval scurt de timp și a debitului mărit pe râul Prut ca urmare a deversării controlate produse la barajul de Acumulare Stânca Costeşti. Au fost inundate opt locuințe și 15 anexe gospodărești, 10 h teren arabil și 120 ha pășune, astfel încât au fost alertate forțelor de intervenție aparținând MAI, precum și sprijinul structurilor MapN. Secția de Pompieri Huși a intervenit pentru salvarea victimelor, evacuarea personalului, limitarea şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor.

Exercițiu de intervenție în caz de inundații, la Broscoșești 3

Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui a intervenit operativ cu mijloacele din dotare pentru supraînălțarea malurilor cu saci cu nisip în dreptul zonei afectate, împreună cu personalul SVSU Lunca Banului.

Doi copii, care erau cu animalele la păscut, au dispărut

Exercițiu de intervenție în caz de inundații, la Broscoșești 2

O altă situație tactică a exercițiului a constat în semnalarea lipsei a doi copii care erau cu animalele la păscut pe malul râului în Broscoșești. Ca urmare, au fost mobilizate forțe și mijloace ale Poliției de Frontieră și din dotarea ISU Vaslui. O ambulanță SMURD și una SAJ au fost solicitate pentru acordarea primului-ajutor victimelor dispărute.

A avut loc o alunecare de teren în urma căreia un element de muniție din conflictele armate a fost descoperit

În ultima situație tactică, ca urmare a precipitațiilor căzute și scurgerilor de pe versanți precum și debitelor evacuate din barajul de Acumulare Stânca Costeşti în localitatea Broscoșești, a avut loc o alunecare de teren în urma căreia un element de muniție din conflictele armate a fost descoperit. Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Vaslui a fost solicitat pentru balizarea, cercetarea, detectarea, identificarea, ridicarea, transportul  și depozitarea în condiții de siguranță a elementelor de muniții găsite.

În exercițiu au fost implicate și forțe ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui pentru sprijinirea echipelor de salvare, evacuare în transportul persoanelor rănite şi evacuarea bunurilor materiale. Împreună cu personalul Serviciului Teritorial al Poliție de Frontieră Vaslui şi forţele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, s-a asigurat restabilirea ordinii și liniștii publice  pe timpul evacuării persoanelor, bunurilor și animalelor.

”Exercițiul și-a atins principalele obiective propuse prin concepţia de acţiune, și anume cooperarea interinstituţională, organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi evacuare a persoanelor surprinse de inundaţii” a spus căpitanul Dan Ionașcu. (C.D.)