Atenție la exploatarea utilajelor agricole! La doar o zi după stingerea unui incendiu izbucnit la o combină agricolă aflată pe un câmp de pe raza comunei Banca, echipajele Detașamentului de pompieri Vaslui au desfășurat o misiune similară, acționând pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un astfel de utilaj agricol din comuna Codăești.

Apelul prin Sistemul Unic 112 a fost primit în jurul orei 18.07 moment în care, la locul indicat de apelant, a fost mobilizat de urgență un echipaje de pompieri militari și o autospecială de stingere din cadrul SVSU Codăești. La sosirea forțelor de intervenție la fața locului, flăcările se manifestau violent la combina agricolă, amenințând să se extindă în lanul de grâu din apropiere.

La fel ca în cazul incendiului izbucnit în ziua precedentă, evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de un cablu electric neizolat corespunzător.

Flăcările au afectat aproximativ 60% din utilajul agricol, dar a fost salvată întreaga cultură agricolă.

Șoferul a suferit arsuri ușoare la picior, primind îngrijiri medicale de la pompieri, la locul intervenției.

La puțin timp după lichidarea incendiului, alarma s-a dat din nou în această seară, pentru un lan de grâu care arde în comuna Solești. La sosirea echipajului de pompieri, flăcările se manifestau cu violență la cca 2 hectare de grâu.

În acest moment, pompierii au localizat incendiul și lucrează pentru lichidarea ultimelor focare.

Atenție la exploatarea utilajelor agricole!

Întrucât în această perioadă se efectuează lucrări agricole ce implică folosirea utilajelor care, exploatate necorespunzător, pot provoca incendii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al județului Vaslui reamintește agricultorilor obligativitatea respectării următoarelor măsuri:

  • Tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii;
  • Lucrările agricole se vor efectua numai cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei;
  • Mecanizatorii şi şoferii care participă la lucrările agricole vor fi instruiţi în mod special, pentru a cunoaşte:

– pericolele, cauzele de incendiu precum şi regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor,

– mânuirea stingătoarelor şi modul practic de acţiune în caz de incendiu

  • Toate maşinile şi utilajele agricole, precum şi cele care au acces în zonele cu vegetaţie uscată sau deşeuri combustibile, vor fi dotate cu:

– stingătoare

-bidoane cu apă

-lăzi cu nisip

-mături cu coada de cel puţin 2 metri

  • Alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate. Sunt interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole;
  • Remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole

-se va face la o distanţă de cel puţin 100 de metri faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată;

  • La punctele de recoltare se vor asigura:

– tractoare cu plug sau disc

-cisterne cu apă, precum

-platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, găleţi, stingătoare, butoaie cu apă