Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad organizează astăzi, în colaborare cu Institutul de Arheologie Iași, o nouă conferință cu tematică arheologică: „Cetățile geto-dacice din județul Vaslui”

„Între secolele V -III î.Hr., la cumpăna dintre prima și a doua vârstă a fierului, în spațiul est-carpatic s-au ridicat un număr însemnat de cetăți care impresionează și astăzi prin dimensiunile lor, martore ale unor eforturi colective de amploare. Aceste eforturi au reprezentat nu doar un simplu răspuns la pericolul reprezentat de raidurile sezoniere ale nomazilor stepei și conflictele intertribale endemice, ci reprezintă și consecința unor acumulări în plan social, economic și cultural ce au favorizat în acest spațiu și interval cronologic apariția unor elite puternice cu o identitate pregnantă”, a spus Mircea Oancă, muzeograf la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad. 

Conferință cu tematică arheologică

Conferința va fi susținută de dr. Alexandru Berzovan, drd. Mircea Oancă și dr. Mircea Mamalaucă și are ca subiect cetățile celei de-a doua epoci a fierului din zona actualului județ Vaslui. Vom discuta totodată și rezultatele săpăturilor arheologice de anul acesta din cetățuia de la Albești. Evenimentul se va desfășura, desigur, cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemie.

Conferința va avea loc astăzi, 20 noiembrie 2020, ora 11:00, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.