O femeie de 90 de ani, din comuna Albești, județul Vaslui a fost păcălită de doi tineri (o femeie și un bărbat) prin metoda ”Accidentul”. Escrocii i-au luat bătrânei 24.000 de lei. Infractorii sunt acum după gratii.

Escrocii, un bărbat de 27 de ani și o femei de 32 de ani, ambii din județul Iași  au fost prinși la sfârșitul săptămânii trecute.

”În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, la data de 25 iunie, în jurul orei 19:00, cei doi  ar fi contactat telefonic o femeie de 90 de ani, din comuna Albești, județul Vaslui, cu scopul de a o induce în eroare cu privire la implicarea unui membru al familiei acesteia într-un accident rutier. În acest sens, femeii i s-a solicitat o anumită sumă de bani, apelanții pretinzând, în mod nereal, că ar deține calități oficiale și că i-ar putea oferi ajutor”, ne-a declarat Bogdan Gheorghiță, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui.

Mai mult, escrocii s-au dus la bătrână acasă și i-au luat, fără nicio jenă, 24.000 de lei.

Polițiștii din cadrul IPJ Vaslui, sub coordonarea unității de parchet competente, au propus luarea măsurii arestării preventive față escroci, instanța de judecată admițând propunerea. Astfel, persoanele în cauză au fost arestate preventiv pentru 30 de zile,

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Iată care este metoda ”Accidentul” folosită de infractori

IPJ Vaslui reamintește modalitatea prin care infractorii se îmbogățesc, pe seama unor persoane care dau curs cu ușurință solicitărilor telefonice de a oferi (depune) bani (în conturile) unor persoane necunoscute.

Infractorii utilizează calităţi false (în general rudă cu victimele înșelăciunilor,  avocat, doctor, magistrat) şi solicită telefonic diferite sume. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) sunt în spital sau au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor accidente de circulație (cu victime decedate sau rănite grav).

Banii solicitați reprezintă onorariul avocatului sau trebuie plătiți victimei presupusului accident,  pentru a fi evitată întocmirea unui dosar penal şi pedeapsa cu închisoarea.

Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, uşor de impresionat, care au membri din familie în străinătate şi care deţin bani la domiciliu. În prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a infractorilor.

Pentru reușita unor astfel de acțiuni, aceștia mizează pe mai mulți factori:  incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante; empatia sau compasiunea ridicată a victimei înșelăciunii, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni.

De cele mai multe ori, pe fondul emoțiilor și al agitației, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de către escroci.