În cadrul acțiunii “TRUCK & BUS”, polițiștii Serviciul Rutier Vaslui au verificat peste 465 de autovehicule şi au aplicat 221 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de peste 81.000 lei.

În perioada 10 – 16 mai, Serviciul Rutier Vaslui din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a desfăşurat acţiunea “TRUCK & BUS” pentru reducerea accidentelor rutiere și, în special, a celor ce pot fi produse ca urmare a nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane (capacitate de transport mai mare de 8+1 locuri) și de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă (masă totală maximă autorizată mai mare de 3.5 tone).

Activitățile acțiunii au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului de Siguranță Școlară și al celor din cadrul structurilor de ordine publică.

Activităţile de control s-au desfăşurat conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (RoadPol).

Pe parcursul derulării acțiunii “TRUCK & BUS”, au fost utilizate:

 • aparate de supraveghere video a traficului rutier și de înregistrare a vitezei de deplasare a vehiculelor
 • aparate alcooltest pentru depistarea consumului de alcool
 • aparate DrugTest în vederea depistării conducatorilor auto care conduc sub influența substanțelor psihoactive

În urma controalelor, cei 45 de polițiști vasluieni participanți la acțiune au verificat peste 465 de autovehicule şi au aplicat 221 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de peste 81.000 lei. Au fost aplicate 56 de sancțiuni contravenționale conducătorilor de autovehicule de transport de persoane. Alte 165 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate celor care efectuau transport de marfă.

Amenzi de peste 81.000 lei în cadrul acțiunii “TRUCK & BUS”

Astfel, transportatorilor de persoane le-au fost aplicate:

 • 2 sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză
 • 9 sancțiuni pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție
 • 23 de sancțiuni pentru lipsa documentelor conform prevederilor legale
 • 8 sancțiuni pentru deficiențe tehnice identificate
 • 14 sancțiuni pentru alte abateri

Polițiștii rutieri le-au aplicat transportatorilor de mărfuri:

 • 33 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză
 • 34 de sancțiuni contravenționale pentru deficiențe tehnice identificate
 • 30 de sancțiuni pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție sau a dispozitivelor de retenție
 • 13 sancțiuni pentru lipsa documentelor conform prevederilor legale
 • 2 sancțiuni pentru neasigurarea încărcăturii
 • 53 de sancţiuni pentru alte abateri

Totodată, în urma activităților desfășurate au fost reținute 15 permise de conducere și retrase 15 certificate de înmatriculare, iar cinci vehicule au fost imobilizate (1 de transport marfă și patru de transport persoane).

58 de persoane într-un autobuz cu 31 de locuri

Luni, 10 mai, la ora 6:30, polițiști din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN 24, în localitatea Secuia, comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui, au oprit în trafic un autobuz înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 52 de ani, din municipiul Bârlad. Autovehiculul efectua o cursă regulată de transport persoane pe ruta Costești – Vaslui și în ciuda faptului că avea o de transport de 31 de locuri, acesta transporta un număr de 58 de persoane.

În cauză, a fost aplicată o sancțiune contravențională în cuantum de 12.000 lei și s-a procedat la imobilizarea autovehiculului până la remedierea situației constatate.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. (C.D.)