Direcția de Sănătate Publică Vaslui a efectuat până astăzi, 23 martie, 72 controale privind respectarea regimului de autoizolare la domiciliu. Au fost găsite zeci de persoane care nu au respectat regimul autoizolării. În consecință au fost aplicate  10 amenzi în valoare totală de 115.000 lei și 20 de avertismente.

Iată și siituația persoanelor aflate în izolare la domiciliu/carantină  în  județul Vaslui

Numărul  persoanelor izolate la domiciliu la data curenta este 1493
Numărul persoanelor iesite din izolare la domiciliu în ultimele 24  de ore este 96
Numărul persoane carantinate  este 48

Care este diferența dintre carantină și autoizolare la domiciliu?

Carantina

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19).
– Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispozitie de autoritatea locala, în colaborare cu DSP.

Autoizolarea

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:
– au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
– au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome si care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
– au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
– membrii de familie ai unei persoane care se încadreaza în una dintre situatiile de mai sus

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatică/confirmată.

În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către direcția de sănătate publică.

Dacă sunteți în străinătate și doriți să aflați informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID -19, puteți apela numărul de telefon: + 021.320.20.20, din orice rețea, cu tarif normal, disponibil la orice oră. Linia telefonică este deschisă strict informării cetățenilor din afară țării  și nu este un număr de urgență. (F.R.)