În perioada 24 septembrie – 22 octombrie 2021, polițiștii rutieri vasluieni împreună cu polițiștii structurilor de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au desfășurat activități educativ preventive pe raza județului Vaslui privind responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

Activitățile au avut drept scop informarea participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun prin viteză excesivă, conducerea sub influența băuturilor alcoolice, neportul centurii de siguranță, folosirea telefonului mobil la volan, neutilizarea unui sistem de siguranță pentru copii și pericolele utilizării căștilor audio de către pietoni.

Recomadările pentru creșterea gradului de siguranță rutieră au fost susținute și de materiale cu caracter preventiv care au fost distribuite participanților la trafic

Au fost distribuite pliante și broșuri informative și au fost postate în unitățile de învățământ afișe cu recomandări preventive. Materialele distribuite participanților la trafic cuprind o serie de informații și recomandări, dintre care amintim:

  • Vorbitul la volan în timpul conducerii crește de 4 ori riscul producerii unui accident. Reacțiile conducătorului auto sunt cu 50 % mai lente în timp ce utilizează un telefon decât atunci când se concentrează la drum. Trimiterea mesajelor la volan crește riscul de accident de 23 de ori.
  • Purtarea centurii de siguranță reducere riscul de vătămări și decese în rândul ocupanților locurilor din față cu 45 – 50%, iar pentru ocupanții locurilor din spate cu 25% și poate ajunge până la 75%, în funcție de gravitatea consecințelor accidentului.
  • Utilizarea unui sistem de siguranță pentru copii, adecvat pentru dimensiunea și greutatea copilului, reduce semnificativ riscul de deces și vătămare gravă într-un accident sau într-o oprire bruscă. Folosirea echipamentelor cu sistem de siguranță pentru copii este recomandată până la vârsta de 12 ani.
  • Purtarea căștilor audio în timp ce traversezi strada crește de 2 ori riscul de accident. Pentru a evita posibile accidente, pietonii trebuie să se asigure în permanență, că atât văzul, cât și auzul nu le sunt diminuate.