De la începutul crizei sanitare, până astăzi, 6.07.2020, au fost înregistrate 189 de cazuri COVID-19, cu 16 cazuri mai multe decât acum șapte zile, conform informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Vaslui. Dintre acestea 145 de persoane s-au vindecat, 23 de persoane sunt internate în spital și 21 au decedat. Mai sunt în izolare la domiciliu 77 de persoane. Nu sunt persone carantinate

Polițiștii continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19.

Peste 140 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au acționat, la nivel județean, noaptea trecută, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în contextul pandemiei COVID-19.

Au fost vizate în mod special zonele aglomerate, centrele comerciale, piețele, târgurile și terasele. În cadrul acțiunii au avut loc și activități preventive de informare, dar și de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă, în mijloacele de transport în comun.

După primele activități desfășurate în acest sens, la nivelul județului Vaslui au fost verificate 121 de societăți comerciale (terase, piscine, etc) și legitimate peste 130 de persoane.

Au fost aplicate 98 de sancțiuni contravenționale:

  • pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală
  • pentru participarea la activități în spații pentru care au fost instituite restricții
  • pentru încălcări ale prevederilor  legii privind  protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite
  • pentru încălcări ale prevederilor  ordonanței privind  obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electonice fiscale
  •  pentru încălcări ale prevederilor  legii privind  stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice
  • pentru abateri la regimul circulației rutiere.

”Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare socială pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că acest tip de misiuni vor fi desfășurate permanent în această perioadă pentru a proteja oamenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus”, susțin reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui.

Pentru a putea interveni rapid, a fost înființată o linie TelVerde  0800800165, la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Numărul de telefon a devenit operațional începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00.   (G.M.)