Ediția a VI-a a Concursului Regional ,,Francofête desfășurat  la Liceul Teoretic ,,Emil Racoviță” Vaslui a ajuns la final. 

Având drept obiectiv revitalizarea şi menţinerea interesului pentru studiul limbii si civilizaţiei franceze în rândul elevilor de gimnaziu si al elevilor de liceu, concursul a reunit un număr mare de participanți din 19 județe ale țării. O premieră pentru acest an a fost și participarea elevilor din Republica Moldova.

Profesorii coordonatori, Monica Sprîncenatu, Gina Budaca și Oana Ponea, consideră că prin acest proiect se oferă elevilor oportunitatea de a-şi pune în valoare spontaneitatea, creativitatea, dar mai ales competenţa de a comunica în limba franceză.

Tema propusă anul acesta, Voyages, a cuprins două secțiuni online:

  • creaţie literară în limba franceză (proză, pornind de la 10 cuvinte ale francofoniei prezentate de-a lungul timpului de OIF)
  • creatie artistică – prezentarea  unui proiect, sub forma gândită de participanţi (prezentare Power Point sau altă aplicație, prezentare liberă, film scurt, interpretare vocală a unui cântec în limba franceză şi desen: acuarelă, guaşe, tempera, creion, etc).

Principii promovate prin intermediul Concursului Francofête

Colaborarea elevilor din şcoli si niveluri diferite, având ca centru de interes comun-pasiunea pentru limba franceză, stimularea spiritului creativ al elevilor, respectul pentru diversitatea culturală a lumii și dezvoltarea spiritului de cunoaştere în ceea ce priveşte limba franceză şi francofonia sunt principii promovate prin intermediul Concursului Francofête.

”Acumularea unor cunoştinte despre o ţară nu se rezumă doar la cunoşterea limbii pe care o vorbeşte majoritatea populaţiei, ci implicit trebuie să fie cunoscută cultura, civilizaţia şi modul de viaţă, prin activităţi practice şi creative. De aceea, în acest proiect au fost implicați elevi din şcolile gimnaziale (clasele V-VIII) şi cei de liceu (clasele IX-XII)  într-o competiţie plină de farmec şi de fair-play care să îi stimuleze şi să le pună în valoare cunoştinţele, imaginaţia şi înclinaţia artistică”, a spus prof. Scutaru Cezarina Mihaela, directorul Liceul Teoretic ,,Emil Racoviță” Vaslui.

Concursul se desfășoară cu succes la Liceul Teoretic ,,Emil Racoviță” Vaslui din anul școlar 2012-2013 cu sprijinul partenerilor:

Anul acesta  premiile sunt oferite cu generozitate de:

  • Institutul Francez din România
  • Biroul Campus France, serviciu gratuit de consiliere, care îi ajută pe liceenii și pe studenții români să își aleagă formarea potrivită în învățământul superior francez prin programele de burse
  • Clubul Kiwanis Vaslui, președinte 2020-2021, Mirela Grecu

Echipa organizatoare mulțumește tuturor pentru implicare și participare. (G.M.)