Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad va organiza în perioada 15 – 16 iulie 2021, observaţii astronomice în zona centrală a oraşului Iaşi, în apropiere de Palatul Culturii. Activitatea se va desfăşura pe parcursul a două zile. Joi după amiază pe 15 iulie, între orele 20:00 – 23:30, se va organiza o prezentare publică şi observaţii astronomice prin intermediul celui mai mare telescop pentru observații solare din România, aflat la Observatorul Astronomic din Bârlad,
Publicul din Iaşi va avea ocazia să observe Luna, planetele Venus şi Marte, dar şi alte obiecte cereşti vizibile în perioada aceasta. De asemenea, vineri 16 iulie, între orele 10:00 – 12:00, se vor desfăşura şi observaţii solare cu cel mai mare telescop pentru public, dedicat Soarelui din România. Instrumentul a intrat în dotarea Observatorului Astronomic din Bârlad în anul 2020, cu sprijinul sponsorului S.C. Vinicola Avereşti 2000 S.A.
Activitatea este organizată în parteneriat cu Asociaţia Cetăţenilor Implicaţi în Comunitate (ACIC) Iaşi, care va lansa campania educațională cu tematică de astronomie, ”Am și eu Steaua mea!”
Campania își dorește:
- promovarea astronomiei în rândul copiilor din mediul rural (dar nu numai)
- stimularea și sprijinirea comunităților din zone defavorizate în găsirea de soluții care să prevină abandonul școlar
- motivarea copiilor în a-și dori să-și lărgească orizontul cunoașterii
Proiectul presupune deplasarea celui mai mare telescop pentru observații solare din România, aflat la Observatorul Astronomic din Bârlad, în comunități din mediul rural sau medii de favorizate.
Proiectul este organizat de ACIC Iași (coordonatori Anca Ciliacși Irena-Ioana Brodoceanu), în parteneriat cu
- Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad (coordinator muzeograf Ciprian Vântdevară)
- Palas Iași
- Palatul Culturii Iași.
Proiectul va include mai multe etape:
- lansarea oficială, ce va avea loc în zilele de 15 și 16 iulie, la Palas Iași
- și vizitele în localități din toată Moldova, după un calendar ceva fi anunțat ulterior
Evenimentul de lansare a proiectului, ce va debuta cu o scurtă prezentare, presupune observații nocturne în seara de 15 iulie 2021, în intervalul orar 20.00-23.30 și va continua pe 16 iulie 2021 cu observații ale activității solare, în intervalul orar 10.00-12.00. Acțiunea se vadesfașura la Palas, în spatele Palatului Culturii. Evenimentul este meteodependent și se va desfășura cu respectarea tuturor regulilor igienico-sanitare impuse de situația actuală.
Publicul are acces gratuit la eveniment. (C.D.)