Peste 20.000 de articole pirotehnice, în valoare de 43.000 de lei, au fost confiscate de polițiștii vasluieni. Totodată, oamenii legii au întocmit nouă dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (I.P.J.)Vaslui continuă şi în acest an acţiunea naţională “FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice derulate de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.

Astfel, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (S.A.E.S.P.) din cadrul (I.P.J.) Vaslui, poliţiştii au desfășurat 10 acțiuni de amploare în zonele unde existau date că se comercializează astfel de produse.

În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit nouă dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Totodată, a fost indisponibilizată, în vederea confiscării, cantitatea de aproximativ  600 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de 43.000 de lei.

16.944 de articole pirotehnice, cu greutatea de 120 kilograme, descoperite în Bârlad

Pe 29 noiembrie, o patrulă din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi  (I.J.J.)Vaslui – Detașamentul Bârlad, a identificat într-un autoturism parcat pe o stradă din municipiul Bârlad, județul Vaslui, 16.944 de articole pirotehnice, cu greutatea de 120 kilograme, deținute fără drept.  Ocupantul autoturismului, un bărbat de 43 de ani, din municipiul Tecuci, județul Galați, intenționa să comercializeze materialele pirotehnice către diferite persoane fizice din municipiului Bârlad.

Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii specializați din cadrul S.A.E.S.P. Vaslui, cu suspectul în stare de libertate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

335 de kilograme de petarde și artificii au ajuns în municipiul Vaslui printr-o firmă de curierat

Vineri, 04 decembrie, polițiștii specializați S.A.E.S.P. Vaslui, sprijiniți de polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (S.I.C.E.) Vaslui și jandarmi din cadrul I.J.J. Vaslui, au organizat o acțiune la o societate de profil curierat din municipiul Vaslui. Cu această ocazie au identificat 48 de colete de diferite dimensiuni, existând suspiciunea că ar conține articole pirotehnice. Coletele în cauză, expediate de o societate din municipiul Oradea, județul Bihor, au fost indisponibilizate la sediul societății de curierat.

În urma mandatului de reținere, predare și percheziționare a trimiterilor poștale din data de 10 decembrie 2020, a fost identificată cantitatea de 335 kilograme  articole pirotehnice, comercializate fără drept către diferite persoane fizice din județul Vaslui.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost ridicată în vederea confiscării, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de ”efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”.

6.000 de petarde descoperite la un vânzător ambulant, în municipiul Vaslui

În cursul zilei de sâmbătă, 12 noiembrie, poliţiştii S.A.E.S.P. Vaslui din cadrul (I.P.J.) Vaslui au depistat un tânăr care oferea spre comercializare mai multe articole pirotehnice, pe o stradă din municipiul Vaslui.

Poliţiştii au ridicat, în vederea confiscării,  6.000 articole pirotehnice, de tip petarde, deţinute fără drept.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, față de tânărul de  19 ani, din municipiul Vaslui, județul Vaslui. Acesta este bănuit de comiterea infracțiunilor de ,,efectuarea de orice operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept” şi ,,comercializarea către publicul larg a materialelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”. Aceste două infracțiuni sunt prevăzute de articolul 37 din Legea 126/1995 .

În conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică astfel

 • categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;
 • categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a personelor, bunurilor, materialelor, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

 • între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale
 • la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu 4 niveluri;
 • la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
 • la o distanţă mai mica decât cea prevăzută de reglamentările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
 •  în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
 • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;
 • la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean şi avizul I.P.J. Vaslui pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Poliţiştii vasluieni reamintesc că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg:

 • a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2,3 şi 4
 • a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2)
 • a articolelor pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Poliția vă recomandă:

 • În perioada sărbătorilor de iarnă, le recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie. Aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
 • Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în privința respectării condiţiilor esenţiale de securitate.
 • De asemenea, gazele obţinute în urma arderii acestora pot dăuna mediului încojurător.
 • Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi cu atenție instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.
 • Mai mult, vă sfătuim să folosiţi cu atenţie sporită articolele pirotehnice, pentru a evita producerea incendiilor nedorite sau a vătămărilor corporale. (G.M.)