Polițiștii de investigare a criminalităţii economice au desfășurat, sâmbătă, o razie de amploare în județul Vaslui, în urma căreia au fost amendați 34 de agenți economici. Mai grav, trei dintre aceștia s-au ales cu dosare penale pentru evaziune fiscală și înșelăciune.

În data de 28 noiembrie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au derulat o acțiune pe raza județului Vaslui. Aceasta a avut ca scop prevenirea, descoperirea și combaterea faptelor ilicite de comerț, dar și a altor fapte cu impact negativ asupra siguranței cetățeanului, prin efectuarea de controale la agenții economici care își desfășoară activitatea în sfera alimentației publice.

Activitățile au vizat și contracararea fenomenelor cu consecințe păgubitoare asupra bugetului de stat:

  • evaziune fiscală
  • nedeclararea veniturilor
  • lipsa evidențierii acestora cu ajutorul caselor de marcat

În același timp, s-a verificat și modul în care sunt respectate prevederile stabilite prin cadrul legislativ aplicabil pe timpul stării de alertă pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 100.000 de lei

Cu ocazia activităților desfășurate, au fost verificați peste 60 de agenți economici și au fost legitimate peste 90 de persoane. Astfel, a fost constatată săvârșirea a trei infracțiuni, dintre care două de evaziune fiscală, fapte prevăzute de Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și una de înșelăciune, prevăzută de art. 244 din Codul penal.

Totodată, au fost aplicate și 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 100.000 de lei. Dintre acestea:

  • 23 au fost aplicate potrivit prevederilor O.U.G. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
  • 7 au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
  • 4 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Razie de amploare în magazine. Bani confiscați 

Cu ocazia activităților desfășurate, polițiștii de investigare a criminalităţii economice au fost confiscat și11.184 de lei, sumă nefiscalizată.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui vor continua desfășurarea de acțiuni specifice pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite și încălcării legislației, în toate domeniile, în scopul asigurării unui climat optim de ordine, liniște, siguranță și legalitate a mediului de afaceri, cu preponderență în locurile și mediile semnalate cu risc ridicat de comitere a faptelor de evaziune fiscală.(G.M.)