Gabriela Ciuburgiu, fostul director al societății Vascar, a fost condamnată la o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 8 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea de fonduri europene.

La data de 16 iulie 2021, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui s-a prezentat o femeie, de 61 de ani. Aceasta a fost condamnată de Tribunalul București, la o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 8 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă are ca rezultat obținerea pe nedrept  de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea a fost pus în aplicare de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale.

Prejudiciu de 1, 5 milioane de euro

În perioada noiembrie-decembrie 2005, Gabriela Ciuburgiu a solicitat reprezentanţilor unei societăţi italiene să mărească preţul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% şi să-i remită acest procent (circa 1,5 milioane de euro) cu titlu de mită. Ulterior, în procedura de selecţie a ofertelor, Ciuburgiu a atribuit firmei italiene contractul de achiziţie a liniei de fabricare a conservelor. Pentru a masca ilegalitatea, ea a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) documente şi declaraţii false şi inexacte.

A fost trimisă în judecată în 2012, alături de cei patru italieni, fiind  acuzată că a prejudiciat statul român cu peste 1,5 milioane de euro, dar şi de luare de mită în timpul implementării proiectului cu fonduri europene, care a dus la modernizarea Vascar.

Gabriela Ciuburgiu fusese initial condamnată, în 2019, la patru ani şi patru luni de închisoare în regim de detenţie, însă a făcut recurs, iar pedeapsa a fost majorată cu doi ani și patru luni de închisoare.

După ce a aflat sentința, Gabriela Ciuburgiu s-a predat vineri, 16 iulie 2021, polițiștilor vasluieni. (G.M.)