Mai mulți vasluieni sunt bănuiți că ar fi recrutat prin metoda „lover boy” mai multe tinere, din județul Vaslui, pe care le-ar fi transportat în Belgia – Bruxelles, sub falsa promisiune a găsirii unui loc de muncă.

La data de 9 februarie 2022, polițiștii de combatere a criminalității organizate din Vaslui, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vaslui, în colaborare cu polițiști din cadrul Poliției Judiciare Federale Belgiene din orașul Bruxelles, au efectuat cinci percheziții domiciliare, în municipiul Vaslui, pentru completarea probatoriului într-un ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Belgia, privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, începând cu anul 2017 și până în prezent, persoanele bănuite ar fi recrutat prin metoda „lover boy” mai multe tinere, din județul Vaslui, pe care le-ar fi transportat în Belgia – Bruxelles, sub falsa promisiune a găsirii unui loc de muncă.

În țara de destinație, persoanele vătămate erau cazate în apartamente și ar fi fost obligate să se prostitueze, banii obținuți fiind însușiți de persoanele cercetate.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicați 5.600 de euro, 600 de lei, două telefoane mobile, două memory-stick-uri, un card de memorie, documente și înscrisuri care prezintă interes în cauză.

De asemenea, s-au instituit sechestre asigurătorii asupra unui imobil, asupra a trei autoturisme, a patru terenuri (două intravilane, două extravilane) și asupra a 26 de conturi bancare.

Valoarea bunurilor pentru care a fost aplicat sechestru asigurător, este de aproximativ 280.000 de euro.

La activitățile desfășurate au participat polițiști din cadrul Poliției Judiciare Federale din orașul Bruxelles.

Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și prezumția de nevinovăție.