Un tânăr din Bârlad, în vârstă de 16 ani, a fost reținut de polițiști, fiind bănuit de comiterea unor furturi în municipiul Vaslui.
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, au identificat și documentat activitatea infracțională a unui tânăr, în vârstă de 16 de ani, din municipiul Bârlad, județul Vaslui, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni de furt și furt calificat.
Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, în perioada de 3 – 9 octombrie 2021, tânărul care locuiește fără forme legale pe raza municipiului Vaslui ar fi pătruns, pe timpul nopții, prin efracție, în interiorul a două restaurante și a unei autorulote, din municipiul Vaslui, de unde ar fi sustras bani și bunuri de valoare. Totodată, acesta ar fi pătruns, printr-o ușă lăsată neasigurată, într-un apartament situat la parterul unui bloc de pe strada Smârdan de unde ar fi sustras două telefoane mobile și 2.000 lei.
Activitățile operative derulate în cauză de către polițiști au pus în evidență și săvârșirea a trei infracțiuni de furt, care ar fi fost săvârșite de către tânăr, în perioada 3-6 octombrie 2021, când acesta ar fi sustras trei biciclete (neasigurate și nesupravegheate) din scări de bloc.
Prejudiciul cauzat în urma săvârșirii infracțiunilor este estimat la 16.000 lei și fost recuperat în proporție de 30 %.
În cursul zilei de Sâmbătă, 9 octombrie 2021, în baza probatoriului administrat, polițiștii vasluieni au luat față de tânărul în vârstă de 16 de ani măsura reținerii pe o perioadă de 24 de ore. Acesta urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui cu propunerea luării unei măsuri preventive.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale.
RECOMANDĂRI PENTRU PROTEJAREA LOCUINŢEI
Dacă locuiţi la bloc:
- Montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
- Asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
- Asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
- La intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;
- Instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
- Montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
- Conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
- Montaţi o incuietoare de inaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
- Dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.
În plus, dacă locuiţi la casă:
Puteţi monta un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei;
- Puteţi monta un sistem de protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră;
- Puteţi monta un sistem de iluminare cu senzori de mişcare.
PREVENIREA FURTURILOR DIN SOCIETATILE COMERCIALE
IPJ Vaslui vă prezintă câteva sfaturi de natură să prevină indiferența, neglijența și naivitatea care favorizează furturile din societățile comerciale:
- Dotați-vă magazinul cu un sistem viabil de alarma. Faceți o investiție, dar descurajați hoții!
- Procurați-vă și montați în punctele sensibile ale magazinului sau chioșcului, un grilaj solid care săîmpiedice pătrunderea hoților în interior!
- Este recomandat ca ușa de acces în magazin să fie prevăzută cu un sistem de protecție, de tip “clopot” care să protejeze lacătul. Astfel, se îngreunează activitatea infracțională a hoțului!
- Apelați la serviciile unei societăți serioase de pazăși intervenție rapidă!
- Angajați-vă pe timpul nopții un paznic!
- Dacă spațiul magazinului prezintă zone “moarte” din punct de vedere al vizibilității celui care vinde la raion, fiți sigur căîn acele zone vor acționa hoții!
- Indicat ar fi ca în magazin, să se afle întotdeauna doi angajați, pentru ca supravegherea să fie realizatăîn mod optim!
- Sfatuiți-vă angajatii să nu țină banii proveniți din încasări în vitrina sau sub raftul pe care vând produse! Hoții profită de neatenția vanzătorului, se apleacă peste vitrinăși fură.
- Creați un dulap, cu cheie, în care angajații să-și depoziteze gențile sau poșetele și unde cumpărătorii să nu poată avea acces!
PREVENIREA FURTURILOR DE BICICLETE
- Nu vă lăsaţi niciodată bicicleta neasigurată, nici măcar pentru câteva secunde!
- Nu lăsaţi în coşul bicicletei bunuri sau bagaje!
- Dotaţi-vă bicicleta cu dispozitive antifurt! Este recomandat să utilizaţi întotdeauna două sisteme antifurt pentru asigurarea bicicletei: unul dintre sistemele de siguranţă trebuie să asigure cadrul, roata din spate şi corpul de care este asigurată bicicleta, iar celălalt sistem trebuie să treacă prin cealaltă roata şi cadrul bicicletei.
În cazul în care sunteţi victima sau martorul unui furt, nu ezitaţi să anunţaţi Poliţia, apelând numărul unic de urgenţe 112!