Poliţiştii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad au sancționat contravențional un bărbat din Banca, județul Vaslui, după ce acesta a apelat  S.N.U.A.U. 112 sesizând o faptă nereală.

Poliţiştii bârlădeni au sancționat contravențional un bărbat în vârstă de 21 de ani, din localitatea 1 Decembrie, comuna Banca, după ce acesta a alertat autoritățile, prin apel la 112, cu privire la o presupusă agresiune suferită de un bărbat de 30 de ani, rudă cu acesta, pe raza localităţii Perieni, judeţul Vaslui..

Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, în data de 1 ianuarie , ora 18.40, pe fondul consumului de alcool, bărbatul a sesizat autorităților despre faptul că, un cumnat de-al său a fost victima unei agresiuni. El a spus  că cumnatul său a fost înjunghiat în zona abdomenului. Ulterior, bărbatul și-a închis telefonul mobil și nu a putut fi contactat de echipajele de poliție și ambulanță deplasate la intervenție, pentru a oferi detalii suplimentare despre starea presupusei victime.

Bărbații au fost identificați în scurt timp de către polițiști. Presupusa victimă a fost consultată medical de către echipajul de pe ambulanță, dar nu prezenta urme de violență.

Bărbatul care a apelat S.N.U.A.U. 112 nu a putut justifica de ce a alerat în mod fals autoritățile, amuzându-se de interesul arătat de polițiști și personalul medical unei posibile situații de urgență.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 lei pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție. Abaterea este prevăzută de Ordonanța de Urgență nr. 34 din 2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență.

Nu sunați la 112 pentru probleme non-urgente !

Apelurile non-urgente provoacă întârzieri în acordarea de ajutor persoanelor care se află în situaţii de urgenţă. Mai mult de atât, acest lucru putând avea consecinţe fatale.

Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. 112 poate fi apelat în orice moment pentru a se interveni într-o situaţie de urgenţă, în care o secundă poate face diferenţă între viaţă şi moarte. Oricând persoana care poate avea nevoie de ajutor urgent poate fi o persoană dragă dumneavoastră.

Apelarea nejustificată la numărul de urgenţă ţine ocupate atât liniile de urgenţă, cât şi operatorii 112, care ar putea prelua în acest timp urgenţe critice.

Nu sunaţi la 112 pentru:

  • a face glume sau farse;
  • a aduce injurii operatorilor; a
  • solicita informaţii despre numere de telefon
  • trafic, adrese sau programe de lucru ale serviciilor/instituţiilor publice
  • documente necesare pentru eliberarea unor acte (carte de identitate, paşaport, cazier etc.);
  • a afla data şi ora exactă, starea vremii, mersul trenurilor şi al mijloacelor de transport în comun;
  • a chema un taxi, a face comandă la pizza,
  • pentru a încărca cartela telefonică, a debloca sau a verifica telefonul mobil;
  • a verifica cum funcţionează Serviciul 112;
  • a exprima nemulţumirea sau opiniile faţă de servicii furnizate de diverse societăţi, de calitatea produselor achiziţionate, de politicieni, persoane publice, emisiuni etc.;
  • a reclama întreruperi în furnizarea utilităţilor casnice (gaze, curent, apă, TV, Internet etc.);
  • a ţine ocupată atenţia copiilor.

Ne puteţi ajuta să reducem numărul apelurilor nejustificate la 112 informându-vă familia și prietenii cu privire la utilizarea corectă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără a avea o urgenţă, sau apelarea pentru a aduce injurii operatorilor 112 constituie abuz şi se sancţionează conform legii. (G.M.)