Trei autoturisme furate, din Suedia și Marea Britanie, au fost identificate de polițiști în localitățile Ivănești, Perieni și Vaslui.

În perioada, 13-14 martie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Vaslui, au depistat și identificat, pe raza localităților Ivănești, Perieni și Vaslui, județul Vaslui, trei autovehicule care figurau urmărite de către autorități judiciare străine.

Autoutilitară înmatriculată provizoriu în județul Vaslui, depistată la Ivănești

În data de 13 martie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în localitatea Coșești, comuna Ivănești, județul Vaslui, au depistat o autoutilitară înmatriculată provizoriu în județul Vaslui, aflată în posesia unui bărbat, în vârstă de 39 de ani, din aceeași localitate.

Existând  suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autovehiculului în cauză, au fost efectuate verificări. În urma cercetărilor polițiștii au aflat că autoutilitara figurează în bazele de date internaționale, ca fiind furată din Suedia, din septembrie 2020.

Autoturisme furate, depistate în Ivănești, Perieni și Vaslui 2
Autoturisme furate, depistate în Ivănești, Perieni și Vaslui 2

Autoturisme furate, depistate în Ivănești, Perieni și Vaslui

Autoutilitara a fost ridicată și indisponibilizată, în vederea clarificării situației juridice. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire. Cercetările sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.

Două autoturisme furate din Marea Britanie, găsite în Vaslui și Perieni

În data de 14 martie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în municipiul Vaslui, au depistat un autoturism, aflat în posesia unui bărbat, în vârstă de 40 de ani, din aceeași localitate.

Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului în cauză, au fost efectuate verificări, ocazie cu care au constatat că autovehiculul figurează în bazele de date internaționale, ca fiind furat din Marea Britanie, din octombrie 2020.

Autoturismul a fost ridicat și indisponibilizat, în vederea clarificării situației juridice. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire. Cercetările sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.

În data de 14 martie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în localitatea Perieni, au depistat un autoturism, aflat în posesia unui bărbat, în vârstă de 38 de ani, din municipiul Bârlad, județul Vaslui.

Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului în cauză, au fost efectuate verificări. Cu această ocazie polițiștii au constatat că autovehiculul figurează în bazele de date internaționale, ca fiind furat din Marea Britanie, din ianuarie 2020.

Autoturismul a fost ridicat și indisponibilizat, în vederea clarificării situației juridice. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire. Cercetările sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad.

Recomandări privind vânzarea- cumpărarea de automobile second hand

Achiziţionarea de automobile second hand este o afacere atractivă datorită preţului scăzut, dar este în acelaşi timp şi riscantă!

Haideţi să vedem care sunt aceste riscuri şi ce măsuri trebuie să ne luăm pentru limitarea acestora.

Riscul tehnic

Este reprezentat de starea necorespunzătoare din punct de vedere tehnic a autovehiculului. Mulţi din cei ce vând asemenea autoturisme ştiu să le „cosmetizeze” bine înainte. Adică să ascundă anumite vicii tehnice şi să dea astfel impresia că o maşină a fost bine întreţinută şi puţin rulată. Acest risc poate fi limitat prin prezenţa unui specialist auto în momentul achiziţionării. O altă soluție ar fi prezentarea autovehiculului la un atelier service autorizat care să constate starea tehnică și gradul de uzură.

 Riscul juridic

Este acela că maşina pe care doriţi să o achiziţionaţi ar putea să fi fost furată (din România sau din străinătate). În aces caz seriile de identificare ale automobilului  ar putea fi odificate, iar actele falsificate.

Ce măsuri de precauţie să ne luăm?

Când mergeţi să cumpăraţi un autoturism solicitaţi vânzătorului să vă prezinte un act de identitate în original. Totodată solicitați și actele de identitate ale autoturismului tot în original (certificat de înmatriculare, carte de identitate, etc); Confruntaţi datele din actul de identitate al vânzătorului cu cele din actele de identitate ale autoturismului;

Indiferent dacă vânzătorul este proprietarul autoturismului sau un intermediar în mod obligatoriu se va întocmi un contract de vânzare cumpărare cu persoana cu care se încheie efectiv tranzacția.

În situația în care vânzătorul este un intermediar:

  • Acesta va prezenta un contract de vânzare-cumpărare prin care să se ateste modalitatea în care a ajuns în posesia acelui vehicul. Acest contract va purta obligatoriu ștampila organului fiscal pe raza căruia domiciliază vânzătorul.

Seriile înscrise (pansonate) pe motor, caroserie, şasiu trebuie să fie aceleaşi cu cele existente în cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare ale autoturismului. Fiţi foarte atenţi la acestea pentru că pot fi modificate .

 Feriţi-vă de aşa-zisele „chilipiruri”, ofertele atractive ascund întotdeauna ceva

Pentru o siguranţă sporită în achiziţionarea unui autoturism second hand la prima înmatriculare în România, înainte de încheierea actelor şi plata preţului maşinii, primul pas pe care ar trebui să-l faceţi ar fi ca împreună cu vânzătorul şi autoturismul să vă deplasaţi la Registrul Auto Român, unde după o prealabilă verificare vi se va elibera cartea de identitate a vehiculului (C.I.V.) și certificatul de autenticitate.